Hemels wiegen

Een blog over de dag dat ik een engel ontmoette.

Deze middag staat er zingen op het programma voor de dementerende dames en heren van de gesloten afdeling. De accordeonist stemt zijn instrument. Onaangekondigd wandelt de zoon van een van de oude dames binnen. ‘Hallo, dames en heren’ begroet hij ons en loopt naar zijn moeder, die geveld door Parkinson scheefgezakt in een stoel links van mij hangt. Haar bibberende rechterhand gaat iets omhoog en het blauw van haar ogen licht op. ‘Mij… Mijn…. Zoon…Mij … ‘

Met een ‘Gezellig, he moe!’ pakt de zoon een stoel en neemt plaats in de kring. Ik sla het liedboek open en knik naar de accordeonist. Dan hoor ik links van mij een iele, bibberende stem. Ik kijk op en zie de dunne lippen van de moeder van de zoon bewegen. Haar fragiele stem vormt de woorden van een oud lied. Na de eerste zinnen ontstijgt haar lichaam de Parkinson en zit ze rechtop in haar stoel.

Een sfeer van ‘hemels wiegen’

De zoon zwijgt en ik zie tranen in zijn ogen. Iedereen in de groep is stil en gunt de oude mevrouw haar moment. Ik wil haar hand strelen, maar bedwing mezelf om het zingen niet te verstoren. De trillende stem verhaalt van haar geboortestreek. De anderen herkennen het lied of genieten ervan en bewegen zachtjes heen en weer op het ritme. Er ontstaat een sfeer van ‘hemels wiegen’.

‘Dat was mooi moeder, heel mooi’

Dan is het voorbij. Het lied is uit. De oude mevrouw zakt bibberend terug in haar stoel. Haar lichaam plooit zich dieper en dieper om haar krom getrokken ruggengraat, totdat ze in haar gebruikelijke pose hangt. De zoon kijkt haar vertederd aan, streelt haar grijze haar en kromme rug en glimlacht. ‘Dat was mooi, moeder, heel mooi …’, zegt hij zachtjes, bang om de heilige rust te verstoren. Hij kust zijn moeder op de wang en kijkt me aan. We laten het mooie zwijgen voortduren. Even later verbreekt een harde stem op de gang dit gesloten samenzijn.

Niemand wil nog zingen, ook ik niet. Het is alsof we het broze moment zo lang mogelijk willen laten bestaan. Ik heb vandaag een engel ontmoet.

3 comments on “Hemels wiegen
  1. Avatar Willy van Kampen schreef:

    Ontroerend verhaal,dat herken ik. Mijn moeder had de ziekte van Alzheimer. Wanneer ik met haar de psalmen uit de oude berijming zong miste ze nooit,alles werd meegezongen. Ook ik heb meegezongen in de grote zaal, zo mooi om mensen te zien opleven tijdens het zingen. Dank voor je verhaal, het brengt mooie herinneringen boven.

  2. Avatar Marianne schreef:

    Graag gedaan, Willy

  3. Avatar anne schreef:

    Zo mooi schreef je dit, alsof ik achter je stond en mee ‘keek’. Ik vind dementerende mensen in mijn werk zo ontroerend en probeer in hun tijd terug te gaan. Dat is een geschenk als je dat mag en kunt ervaren. Het is te lang om te schrijven hier, maar het is heel dierbaar wat ik eens ervaren heb…. Misschien vertel ik het je eens…..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 augustus 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief