Hemelvaartpasta uit Zuid-Italië

Onvruchtbare kudde?

In Zuid-Italië bestond het bijgeloof dat, wanneer de boeren en herders op Hemelvaartsdag melk overhielden, de kudde onvruchtbaar zou worden. De boeren en herders deelden daarom die dag al hun niet-verkochte melk uit aan de mensen uit hun omgeving. En die gebruikten deze melk dan weer om pasta in te koken. Een zoete variant. Zo ontstond de ‘tagliolini dell’ Ascensione’.

Romige saus

Dat klinkt niet erg lekker, zult je misschien denken. Maar de melk bindt zich aan het zetmeel van de pasta en daardoor ontstaat er een romige saus. Het gerecht wordt koud of althans op kamertemperatuur gegeten. Maar warm is het ook erg lekker!

Wat heb je nodig?

(voor 4 personen)

  •  250 gr. gedroogde tagilatelle of tagliolini
  • 1 (liefst biologische) citroen
  • 1 kaneelstokje
  • +/- 75 gr. suiker
  • 1 à 1 1/2 l. volle melk

eventueel:

  • een scheutje slagroom
  • nog wat (kaneel)suiker om te bestrooien

Aan de slag!

Doe een liter melk in een pannetje met wat schillen van de citroen, het kaneel stokje en de suiker. Zet het pannetje op een laag vuurtje en laat wat trekken. Laat het liefst niet te veel koken, dan krijg je te veel vellen. Na ongeveer 20 minuten zet je het vuur uit en laat je het mengsel nog 15 minuten afkoelen.

Doe het melkmengsel nu door een zeef en giet het of weer terug in de pan, of neem een nieuwe pan. Zet de pan op het vuur en breng aan de kook. Voeg de pasta toe en kook de pasta gaar, terwijl je blijft roeren. Anders plakt de pasta te veel aan elkaar. Voeg zo nodig of gewenst nog wat melk of slagroom toe, als je ziet dat de pasta droog dreigt te koken.

Bedenk, dat de pasta iets langer moet koken dan in water. Zodra de pasta gaar is kun je de pasta in mooie hoopjes verdelen (zodra de pasta koud is, lukt dat niet meer) en de saus erover verdelen. Eventueel bestrooien met (kaneel)suiker en misschien nog decoreren met wat dunne citroenschilletjes.

Fijne Hemelvaartsdag!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 mei 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief