MijnKerk.nl
Op MijnKerk.nl zoeken we samen naar hoopvolle momenten van geluk en geloof in een chaotisch en druk leven.

Hemelvaartsgedachten

Gehuld in regenpak en laarzen sta ik op Hemelvaartsdag in de tuin. Nee, niet voor dag en dauw. Dat is aan mij niet besteed. Alle mooie initiatieven van dauwtrappen, wandelend, fietsend, paardrijdend of zwemmend, laat ik aan mij voorbij gaan. Ik heb het plan opgevat om onze achtertuin onkruidvrij te maken. Mét de hogedrukspuit.

Hoog nodig

De tuin is er absoluut aan toe. Mijn moeder zou zeggen: “je hebt het een beetje te ver laten komen”. Dat zei ze wel vaker als ze mij ergens mee hielp. In de tuin, in huis of met het vouwen van de was. Als ik zo’n klusje in de tuin doe, hoor ik mijn moeder de hele tijd. Het is bijna vier jaar geleden dat we afscheid van haar namen. Dat het tijd was voor haar hemelvaart.

Tuinieren

Ze hielp me graag mee. Tot op hoge leeftijd, toen mijn ouders zelf al geen tuin meer hadden, vroeg ze mij regelmatig: “mag ik even door je tuin heen?” Van mij mocht ze, want het was haar lust en haar leven. Als ze geweest was, was er geen onkruidje meer te bekennen tussen alle bloeiende planten en struiken. Vandaar dat ik op dagen zoals vandaag, als ik in de tuin aan de slag ben, haar opmerkingen, aanwijzingen en adviezen weer hoor. Ik ben er dankbaar voor, want ik heb er nog steeds profijt van.

Hemelvaart

Terwijl de hogedrukspuit het groen laat verdwijnen en de stenen weer schoner tevoorschijn komen, denk ik aan de leerlingen van Jezus. Zouden die na de hemelvaart ook nog zo vaak Zijn woorden hebben gehoord? Als ze het werk deden waar Hij zo goed in was? Zouden ze Zijn aanwijzingen en opmerkingen nog de rest van hun leven dankbaar herinneren en er wat mee hebben gedaan?

Geest

Volgens de verhalen in de bijbel in ieder geval wel, want vanaf Pinksteren gingen ze, mét Zijn Geest,  aan de slag. Zoals Jezus het hen had voorgedaan. En dat mag nog steeds, aan de slag met Zijn woorden in gedachten. Aan het oog onttrokken, maar nog volop meelevend.

Doorgaan

Als ik halverwege de tuin ben, de modder tot achter mijn oren zit en mijn rug en ledematen me beginnen te plagen, herinner ik me weer een uitspraak van mijn moeder: “gewoon doorzetten!” Het geeft me moed en ik ga door tot alle gras en onkruid en onverwachte plantensoorten tussen de stenen weg zijn. Het doorzettingsvermogen van mijn moeder was ongekend. Ik hoop het een beetje mee te blijven nemen. Tot aan mijn Hemelvaartsdag.

Een reactie op “Hemelvaartsgedachten
  1. Avatar Anje huijssoon schreef:

Waarom gebruik je een hogedrukspuit om onkruid te verwijderen, lijkt me niet o.k. Ga gewoon schoffelen of de grond omkeren?