Herdenken in de Plantagebuurt

Ooit ging ik op 4 mei naar de Hollandse Schouwburg om te herdenken. Dat wil zeggen: naar de restanten daarvan. In dit gebouw hebben vele Joden dagen doorgebracht in grote spanning en vernedering voordat ze op transport gingen naar de vernietigingskampen.

Keppeltjes

Dramatische klarinetmuziek. Gedichten. Een lezing van een hoogleraar. Stilte. Een slecht gezongen Wilhelmus (nee, waarschijnlijk niet veel gereformeerden in dit gezelschap). Nog nooit zoveel keppeltjes bij elkaar gezien in Mokum aan de Amstel. Ze kwamen uit de hele regio waarschijnlijk, het was een soort reünie van nakomelingen. Na afloop een koffie bij Koosje aan de overkant, was dan ook volle bak en staan.

En daar sta je dan tussen de overlevenden die de precieze verhalen van hun familie vast ook niet allemaal weten – want velen konden er niet eens over vertellen. Verhalen die je niet wil weten. Herdenken. 4 mei moet. Maar ik merk dat ik me niet te veel probeer in te leven. Waarom doen mensen zo wreed? Nog steeds.

Stilte

Twee minuten stilte. Weet je dat er in het troostboek van de bijbel, Openbaringen een stilte van een half uur beschreven staat? Dat is na de zin dat alle tranen van hun ogen afgewist zullen worden. En dat is vooraf aan het moment dat allen gebeden in schalen aangeboden worden.

MijnKerk herdenkt. Met actuele blogs en een oude. Marleen wil klein beginnen: heel actueel – Otto, over de lawaaidemo  – Filmtips over de oorlog – Een bezoektip Onderduikhuis Corrie ten Boom – Marrit in 2017