MENUMENU

Herfst

'Met zonder jas' in het bos lopen, zonnetje erbij, eikels zoeken, dennenappels rapen, de laatste paars bloeiende heideplantjes spotten…

Heerlijk vind ik het, ik kan ontzettend genieten van een zonnige herfstdag. Wij hebben het geluk om onderaan de Veluwe te wonen, met al zijn herfstpracht. Bij het woord herfst krijg ik dan ook zonnige plaatjes met prachtige veelkleurige bomen, wegschietende eekhoorntjes en glimmende kastanjes. Een beetje storm erbij af en toe, harde wind met wervelend blad, de kaarsjes weer aan.

Deprimerend

Niet iedereen heeft zulke associaties bij herfst. Sommigen voelen zich neerslachtig door het steeds vroeger invallende donker, de regen en het steeds kouder worden. Ze krijgen een opgesloten gevoel in schoenen met sokken, winterjas en sjaal. Als je daar last van hebt, is de herfst een zwaar seizoen, want je weet dat het nog heel lang gaat duren voordat de jas weer uit kan, voordat het groen weer opkomt. Eerst nog die koude stille winter door.

Woestijn

In de Bijbel wordt nauwelijks gesproken over herfst. Omdat Israël geen herfst met stormen, kale bomen en regen kent zoals wij. Als er in de Bijbel gesproken wordt over de zware, deprimerende periodes van het leven wordt gesproken over de woestijn, dat is in die contreien ook een meer logische vergelijking. Er wordt gesproken over woestijnperiodes, waarin droogte heerst, dorheid, leegheid en eenzaamheid.
Herfst in de woestijn achtergrond woestijn 2
Ik ben nooit in een woestijn geweest, maar gevoelsmatig moet dat toch hetzelfde gevoel oproepen als onze herfst voor sommige mensen. Die herfst- en woestijntijden kent iedereen denk ik wel in zijn leven. Tijden dat het allemaal niet vanzelf gaat, dat er dingen maar niet van de grond komen, dat je je alleen voelt, dat ook God ver weg voelt.

Hoop

Maar toch, als ik kijk naar de schepping, is er hoop. Als je gelooft dat God de schepper van de aarde is, dan kun je zien dat hij hoop heeft ingebouwd. De woestijn kent oases, plekken van leven en groei, met bloeiende planten en bronnen van fris water. En áls er regen komt in de woestijn, barst de schijnbaar dode begroeiing uit in een bloemenzee. In de seizoenen zie ik ook de hoop, na de stormen van de herfst, komt de stilte van de winter en daarna weer de belofte van de lente. God laat moeilijke tijden niet op zichzelf staan, hij wuift je getob niet weg, hij zal naar je luisteren. Hij geeft de belofte van regen na droogte en van zonneschijn na regen.

6 reacties op “Herfst
 1. kleeblatt schreef:

  Weer een heel mooi verhaal Geesje ik geniet van alle 4 jaartijden gisteren regende het hier ik vond het heerlijk je kon het land zo goed ruiken wij wonen in der lüneburger heide zijn dus altijd snel in de natuur. Groetjes van Maria.

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   Heerlijk hoor zo bijna ‘buiten’ wonen. Vandaag is weer een herfstgenietdag!

 2. Peggel schreef:

  MOOI ! bemoedigend.. ik kijk nu even ‘anders’ naar de herfst en ‘hoopvol’ naar de rust van de winter !

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   Winterrust: kop thee, goed boek, op de bank, kleedje over je benen en kaarsjes aan… Heerlijk!

 3. Anna schreef:

  Wat een mooi verhaal.
  “Van regen na de droogte en van zonneschijn na regen.” 🙂

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
11 oktober 2015
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars