Herfst

'Met zonder jas' in het bos lopen, zonnetje erbij, eikels zoeken, dennenappels rapen, de laatste paars bloeiende heideplantjes spotten…

Heerlijk vind ik het, ik kan ontzettend genieten van een zonnige herfstdag. Wij hebben het geluk om onderaan de Veluwe te wonen, met al zijn herfstpracht. Bij het woord herfst krijg ik dan ook zonnige plaatjes met prachtige veelkleurige bomen, wegschietende eekhoorntjes en glimmende kastanjes. Een beetje storm erbij af en toe, harde wind met wervelend blad, de kaarsjes weer aan.

Deprimerend

Niet iedereen heeft zulke associaties bij herfst. Sommigen voelen zich neerslachtig door het steeds vroeger invallende donker, de regen en het steeds kouder worden. Ze krijgen een opgesloten gevoel in schoenen met sokken, winterjas en sjaal. Als je daar last van hebt, is de herfst een zwaar seizoen, want je weet dat het nog heel lang gaat duren voordat de jas weer uit kan, voordat het groen weer opkomt. Eerst nog die koude stille winter door.

Woestijn

In de Bijbel wordt nauwelijks gesproken over herfst. Omdat Israël geen herfst met stormen, kale bomen en regen kent zoals wij. Als er in de Bijbel gesproken wordt over de zware, deprimerende periodes van het leven wordt gesproken over de woestijn, dat is in die contreien ook een meer logische vergelijking. Er wordt gesproken over woestijnperiodes, waarin droogte heerst, dorheid, leegheid en eenzaamheid.
Herfst in de woestijn achtergrond woestijn 2
Ik ben nooit in een woestijn geweest, maar gevoelsmatig moet dat toch hetzelfde gevoel oproepen als onze herfst voor sommige mensen. Die herfst- en woestijntijden kent iedereen denk ik wel in zijn leven. Tijden dat het allemaal niet vanzelf gaat, dat er dingen maar niet van de grond komen, dat je je alleen voelt, dat ook God ver weg voelt.

Hoop

Maar toch, als ik kijk naar de schepping, is er hoop. Als je gelooft dat God de schepper van de aarde is, dan kun je zien dat hij hoop heeft ingebouwd. De woestijn kent oases, plekken van leven en groei, met bloeiende planten en bronnen van fris water. En áls er regen komt in de woestijn, barst de schijnbaar dode begroeiing uit in een bloemenzee. In de seizoenen zie ik ook de hoop, na de stormen van de herfst, komt de stilte van de winter en daarna weer de belofte van de lente. God laat moeilijke tijden niet op zichzelf staan, hij wuift je getob niet weg, hij zal naar je luisteren. Hij geeft de belofte van regen na droogte en van zonneschijn na regen.

6 comments on “Herfst
 1. Avatar kleeblatt schreef:

  Weer een heel mooi verhaal Geesje ik geniet van alle 4 jaartijden gisteren regende het hier ik vond het heerlijk je kon het land zo goed ruiken wij wonen in der lüneburger heide zijn dus altijd snel in de natuur. Groetjes van Maria.

 2. Avatar Peggel schreef:

  MOOI ! bemoedigend.. ik kijk nu even ‘anders’ naar de herfst en ‘hoopvol’ naar de rust van de winter !

  • Geesje Jaakke Geesje Jaakke schreef:

   Winterrust: kop thee, goed boek, op de bank, kleedje over je benen en kaarsjes aan… Heerlijk!

 3. Avatar Anna schreef:

  Wat een mooi verhaal.
  “Van regen na de droogte en van zonneschijn na regen.” 🙂

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
11 oktober 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief