MENUMENU

Het echte leven

Zoals dat bij een klassieke pastorie hoort, bevindt de studeerkamer zich vlak naast de voordeur. Twee grote ramen kijken uit op het pad dat langs de pastorie naar de kerk loopt. Vanachter mijn bureau kan ik zo precies zien of de postbode er al aan komt, de koster de kerk al heeft open gedaan en wie het pad naar mijn voordeur neemt.

Dat de studeerkamer in zoveel pastorieën vlak bij de voordeur zit, is niet alleen vanwege het mooie uitzicht van de thuis-werkende dominee. Het heeft nog een andere, zowel praktische als pastorale reden: wie er ook maar bij de pastorie aanbelt, kan zo met een maximum aan privacy ontvangen worden. Dat geldt voor de bezoekers: het hele dominees-gezin hoeft niet steeds op de hoogte te zijn van wie er langs komt. En ook voor de pastorie-bewoners: het is wel zo prettig dat er niet steeds vreemden door het hele huis lopen.

Het heeft dus zo zijn voordelen, zo’n studeerkamer vlak bij de deur. Maar ik merk al snel dat regelmatige bezoekers liever achterom komen. Een klop op de deur, een roep, en de mensen staan al in de keuken. En daar, met de vuile kopjes nog op het aanrecht en de soep op het vuur, ontstaan soms de mooiste gesprekken. Ik vind het wel prima. Hoe lief de studeerkamer me ook is, uiteindelijk gebeurt het echte leven toch aan de keukentafel. (JSDJ)

Een reactie op “Het echte leven
 1. Jan Verhage schreef:

  Hoe herkenbaar! In de top 10 van ‘pastorale hotspots’, althans de mijne, bekleedt de keukentafel – zeker weten – een positie bij de eerste 3. Misschien ook wel omdat voedsel voor de geest daar samenkomt met voedsel voor het lichaam. Van het spreekwoordelijke ‘bakkie troost’ tot iets hartigs / hartverwarmends. Ik vraag me al schrijvend af of het daarom is dat onze bank nauwelijks ‘bezeten’ wordt…

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
17 juli 2013
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars