MENUMENU

Het evangelie volgens Anouk

Ik ben altijd op zoek naar de sporen van God en Bijbel in de populaire cultuur. En die vind ik geregeld. Onlangs waren ze vindbaar bij Anouk, ja, dé Anouk. Rockster.

Het was me al wel opgevallen dat Anouk in Woman zingt over een aantrekkelijk iemand als ‘a Jesus with shoes on’.
In een interview vorige week met De Correspondent vertelt ze over haar imago en de liedjes die ze schrijft.
Op haar laatste album staat ook Dirty Girl. Geschreven terwijl ze zwanger is van haar zesde kind. Ze schrijft de teksten zelf, op de ‘beats’ die voor haar geschreven worden. Het is een reactie op commentaar dat ze krijgt. ‘Ik leef niet volgens de norm. Mensen kunnen me niet in een hokje plaatsen. Men ziet dat ik kinderen heb bij verschillende mannen, en denkt ‘en dat dumpt maar’. Anouk vertelt dat het niet haar wens is dat het zo loopt, maar: ‘Ik vind het raar dat je iemand afbreekt die probeert de liefde van haar leven te vinden. ‘Het is niet mijn keuze om het zo te doen, (…) maar ik hou van mannen’.

Vluchtelingen en God
Ze heeft ook met Kerst gespeeld voor vluchtelingen, in de vluchtkerk. ‘Ik heb daar gespeeld, ik doe elk jaar iets rondom kerst voor mensen die het niet allemaal even makkelijk hebben. Wat moet het een domper zijn om zo ongewild te zijn’. Ze heeft medelijden met mensen die blijkbaar de tijd hebben om racistische dingen te roepen: ‘k heb met die mensen te doen’. Daarom zingt ze in het nieuwe nummer We are: ‘We are the ones to make the change’.

De interviewer merkt op dat God geregeld langs komt in haar nummers: ‘Wat betekent God voor jou?
‘Ik geloof wel daarin, of je dat nou God noemt, het is makkelijk om die naam te geven, daar geloof ik in’.
‘Een higher power. Ik ga niet naar de kerk, lees wel de Bijbel af en toe, kijk online en heb mijn apps met bepaalde mensen om naar te luisteren. Ik krijg daar kracht van’.

Over Bijbel en vergeven
Haar favoriete Bijbelverhaal blijken de Psalmen 69-72. Teksten vol wanhoop, vanuit de diepte.
Psalm 69 begint zo:
‘Red mij, God
het water staat aan mijn lippen,
ik zink weg in bodemloos slijk
en vind geen grond voor mijn voeten,
ik ben in diep water geraakt
en de stroom sleurt mij mee…’

Anouk: ‘Op een moment dat iemand wat fout doet, is dat vervelend, maar je moet leren vergeven. Het is zonde van je energie om boos te blijven. Mensen hebben een tweede of derde kans nodig om het goed te doen. Vergeving is de enige manier om mensen te leren veranderen. Ik heb mazzel gehad door de mensen in mijn omgeving, als ik die niet had gehad, had ik dit niet bereikt.’
Ze slaat de Bijbel vaak zo maar open, ‘soms snap ik er geen bal van’. ‘Dan zou een bijbelstudie niet verkeerd zijn’, lach ze, maar ze gaat dan uit van de meest ‘peacefulle’ uitleg. Zo’n twaalf, dertien jaar geleden leerde zij de Bijbel kennen. “Jeetje, wat is dit mooi geschreven’, dacht ze toen, ‘dit klopt’ of ‘zo leef ik al’.

Vandaag luister ik met jou graag naar een ouder nummer van Anouk: Jerusalem. Blijkbaar een aantrekkelijke plek voor haar, een positief einddoel, waar ze naar toe wil, maar verdwaald is.
Ik heb weer een mooi spoor van God gevonden in de populaire cultuur: Het evangelie volgens Anouk, en het spreekt mij aan!

dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(bron foto Anouk: wikimedia commons)

Een reactie op “Het evangelie volgens Anouk
 1. Truus schreef:

  Dank Fred alweer een mooi bewijs dat een Bijbeltekst geschikt is voor muziek en daar haal ik vaak de voldoening uit muziek is troostvol geeft kracht als je eenzaam bent of een geliefde moet loslaten,
  De Oma van mijn kleinkinderen is overleden en tijdens de dienst werd het nummer ook van Anouk gespeeld Run away together ik was tot tranen geroerd.
  Gezegend Weekend
  Truus.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
18 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars