MENUMENU

Het geheim van de schelp

De mooie schelp op oma's dressoir was niet zomaar een schelp. Het was een schelp, zo beweerde zij, die je meevoerde over de wereldzeeën. Dikwijls pakte ze de grote, bruin met oranje en geel gespikkelde schelp op om hem voorzichtig tegen haar oor te vlijen. Haar vinger legde ze dan voor haar lippen... sssttt...

Ruisen

Alleen als het heel stil was immers, kon zij de zee, waar de schelp vandaan kwam, horen ruisen. Gelukzalig keek ze in het rond als het haar was gelukt om het bruisen van de golven haar oor in te laten stromen.

Gefopt?

Op een dag zette oma de schelp tegen mijn oor. Wat voelde ik me groot. Weer legde ze haar vinger voor haar lippen… sssttt… goed luisteren. Maar, hoe ik ook luisterde, ik hoorde niets. Oma had mij vast en zeker gefopt. Toch keek ik elke keer als ik bij haar op bezoek was verlangend naar de schelp op haar dressoir. Ik wilde ook zo graag de zee horen.

De zee

Eens, toen oma in de keuken was, greep ik mijn kans. Ik pakte de schelp en zette ‘m aan mijn oor. Ik hoefde niet om stilte te vragen, want het was muisstil. Tot het uiterste spande ik me in en toen ineens hoorde ik het: het ruisen van de zee. Ik kneep mijn ogen stijf dicht en even stond ik bij de zee. Een blauwe zee omgeven door een wit strand met palmbomen. In de verte zag ik dolfijnen springen. Meeuwen cirkelden krijsend boven de golven.

Duizend stukjes

Even maar… want toen kwam oma de kamer binnen. Van schrik liet ik de schelp vallen, hij spatte in duizend stukjes uiteen. Tranen stroomden over mijn wangen, maar oma was niet boos. Ze vroeg me alleen of ik de zee had gehoord. Ik knikte en zij straalde. Ze zei dat dat heel goed was. Ze droogde mijn tranen en daarna wijdde ze mij in in het geheim van het ruisen van de schelp.

Nog altijd moet ik, zodra ik ergens een grote schelp zie, stiekem even luisteren naar de zee en dan denk ik met weemoed aan mijn lieve oma en het prachtige schelpengeheim.

Ik hoor
de golven rollen
dolfijnen samen dollen
zeemeerminnen zingen
een grote orka swingen
zeesterren dartelen
inktvissen spartelen
en dat allemaal door
dat schelpje
aan mijn oor
Ik hoor
de golven rollen
dolfijnen samen dollen
zeemeerminnen zingen
een grote orka swingen
zeesterren dartelen
inktvissen spartelen
en dat allemaal door
dat schelpje

aan mijn oor

2 reacties op “Het geheim van de schelp
 1. Marina schreef:

  Wat een lieve oma, ik herken het ook van vroeger

 2. Jacqueline schreef:

  Wat herkenbaar! Even terug bij mijn oma! Leuk!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
8 september 2016
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars