Het geheim van een goede date met je lief

Lief, had jij al oppas geregeld voor donderdag? Ik?! Dat zou jij toch doen?
Lief, hoe laat komt de oppas?

Lief, weet jij waar mijn portemonnee is?

Datenight. Ik weet niet of het herkenbaar is voor ieder met partner en kinderen, maar zo gaat het bij ons. We plannen een avondje uit met zijn tweetjes, wat qualitytime, en vervolgens zit je in de stress over oppas, op tijd weggaan, waar de tickets zijn gebleven en uiteindelijk zit je – haast, haast – in de auto elkaar verwonderd aan te kijken: oh ja, we gingen wat léuks doen vanavond.

Tijd voor elkaar

Toen mijn lief en ik net getrouwd waren hadden we geen datenights. Als we ’s avonds allebei thuis waren dan maakten we het gezellig, met iets lekkers en een film. Af en toe een keer uit eten, prima! Maar toen er kinderen kwamen en onze agenda’s steeds voller raakten, was het ineens een planningsdingetje. Eén avond in de week allebei vrij houden, tijd voor elkaar. Soms lekker thuis, soms heerlijk uit. Het werd ineens een noodzaak, omdat we, als we het niet in de agenda vastzetten, zo een week hadden zonder dat we écht tijd met elkaar hadden doorgebracht. Combineer dat met een gezin, slechte nachten en allebei een baan en je raakt elkaar al snel een beetje kwijt.

“Dates maakten dat je ooit met je partner wilde trouwen. Als je getrouwd wilt blijven, blijf dan daten.”  Schrijver Andy Traub

Het geheim

Het geheim van een goede datenight is tijd. Niet eerst even dit of dat, maar echt tijd voor elkaar maken. Met elkaar bezig zijn, iets sámen doen. Soms is samen op de bank een leuke serie kijken heerlijk.  Een andere keer ga je met elkaar in gesprek, tijdens een maaltijd met zijn tweeën of tijdens een wandeling.

Stevige wortels

Mijn lief en ik planden laatst een datedag, hij was vrij en onze kids waren naar school, dus we hadden tijd voor elkaar. We gingen een flink stuk wandelen. Het was heerlijk weer en  de omgeving was prachtig. We hadden alle tijd om te praten. Over vroeger: hoe was dat bij jou toen? Over nu: waar loop je tegenaan? En over later: wat willen we bereiken in ons gezin, wat willen we onze kinderen meegeven. Niet alleen maar makkelijke onderwerpen, maar wel goede gesprekken. Het gaf ons weer stevigere wortels samen: weten waar we beiden staan en waar we samen heen willen. Tijd nemen om elkaar echt te zien, maakt dat je nog dichter naar elkaar toe kunt groeien.

Hebben jij en je partner wel eens een datenight?

Lees ook

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
5 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief