Het gemak van hemels burgerschap

“Contant geld zal blijven bestaan. Voor de zekerheid.” Een klein zinnetje in dagblad Trouw dinsdag. Toen vorige week de Visacards niet werkten in Londen, brak daar chaos uit. Mensen stranden bij de benzinepomp en in de supermarkt en voor betaalautomaten stonden lange rijen.

Volgens Erik Bak – hoofd ING-betalingen, in dat artikel in Trouw, gaat de pinpas er helemaal uit, en gaan we nu we zo makkelijk gewend zijn aan contactloos betalen, betalen met onder andere ons lichaam. “Een vingerafdruk, een iris-scan of stemherkenning. De consument wil gemak en veiligheid.”

Gemak

Verantwoordelijkheid vraagt om niet altijd de makkelijkste weg te kiezen. Dat is best een uitdaging. Gemak vergeet soms verantwoordelijkheid. En waar vertrouw je op als het gaat om veiligheid? Drie gedachten om die uitdaging aan te gaan.

Burger of consument

Vraag je eens af, ben jij burger of consument? Deze week gaat het namelijk ook over burgerschap. En dan gaat het over dat iedereen z’n rechten en plichten weet. Dat we verantwoord samenleven volgens de Nederlandse normen. Maar we worden niet zo vaak aangesproken op burgerschap. Dat komt misschien omdat onze identiteit als consument ‘lucratiever’ is voor het bedrijfsleven èn de overheid dan die van een burger met een mening. Vaak halen we consument en burger zijn uit elkaar. Maar je bent gewoon beide. En als je dat met God doet, kan je een wijze consument en verantwoorde burger zijn.

Veiligheid versus gemak

Veiligheid staat op gespannen voet met gemak. Voor de zekerheid contant geld op zak hebben. Op dat zinnetje bleef ik haken. Wat is zekerheid? Als ik een verstandig mens ben, heb ik contanten op zak. Jezus roept op een verstandige burger te zijn. En niet alleen een gulzige consument. Als je een toren wil bouwen, bereken dan eerst de kosten zodat je niet halverwege de toren moet stoppen met bouwen. In het voorbeeld Londen: zorg dat je bij je contanten kan.

Vis met geld

Als de discipel Petrus eens tempelbelasting moet betalen, Matteus 17, probeert hij Jezus te ontlokken dat dit niet nodig is en dat hij mag rebelleren tegen de geestelijke leiders. En dan laat Jezus het geld gewoon aan komen zwemmen in een vis. Bizar verhaal. Boodschap? Ik denk: ‘zeur niet Petrus over je gemak, betaal mee voor de tempel’. Neem je verantwoordelijkheid. En knipoog: die vis heeft een munt voor je. Want God zorgt voor jou, zodat jij voor de tempel kan zorgen. Dat is hemels burgerschap.

Maak je geen zorgen over de dag van morgen.

 

Mooi lied als afsluiting: Bridget Saint John, If you’ve got money.

 

 

Een serie over geld op MijnKerk. Zo zou het Nieuwe Testament volgens boekhouders bijna tien keer zoveel teksten bevatten over geld dan over onderwerpen als redding en geloof. Deel 1Deel 2. Deel 3

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief