Het hele jaar voorjaar.

Maria en Lev zitten aan het ontbijt en praten over het Paasfeest. Hoe leg je dat uit aan een kind, maar toch komen ze er samen wel uit. Pasen is het hele jaar voorjaar!

“Vandaag is het, hè mam!” Het is de woensdag voor Pasen en we ontbijten. “Ja lieverd” zeg ik lachend tegen Lev. Hij kijkt al weken uit naar Pasen en vandaag wordt het eindelijk gevierd op school.

“Wat betekent Pasen eigenlijk?”

vraag ik mijn vijfjarige zoon die met een mond vol brood met hagelslag mij aankijkt, terwijl ik zelf mijn boterham smeer. Het is even stil. Daarna volgt zijn paasverhaal. “Nou God ging zich verkleden als een mens en dat was Jezus. Maar de mensen begrepen hem niet en toen maakten ze hem dood. En toen kwam er een fee en die zei…” Het is even stil. Ergens heeft hij door dat er nét iets niet helemaal klopt… Ik wacht nog even voor ik hem help en dat blijkt terecht; hij weet het wel. “O nee, een engel!… Nou en toen kwam er een engel die zei: Jezus is opgestaan! En daarom is het nu voorjaar!” Vrolijk en trots dat hij precies van de hoed en de rand weet, neemt hij weer een hap van zijn boterham met hagelslag om vervolgens met volle mond te zeggen: “Ik wil mijn mooie kleren aan naar school mam, want het is feest!”

Pasen.

Gisteren had Lev zijn mooie kleren weer aan. De meiden en wij trouwens ook. We vierden Pasen; iets met een engel, God verkleed als mens, zelfgebakken croissantjes, heel veel chocolade-eitjes en naar de kerk gaan. Wij gaan naar “de kerk met de crackers” volgens Lev. Hij noemt het zo omdat er, naast het indrukwekkend grote orgel, spelen bij de oppasdienst en een verhaal van de dominee, ook altijd crackers en druivensap worden gedeeld. Lev vindt de crackers heel lekker en eet graag een extra stukje. Gelukkig vindt de dominee dat prima; hij geniet van Lev’s enthousiasme, zelfs of misschien wel juist tijdens dat ingetogen Heilig Avondmaal.

Echt voorjaar!

Ik denk dat ik het Lev vandaag maar eens ga uitleggen; waarom die crackers en dat rode sap. Dat we daardoor iedere keer samen weer een beetje Pasen vieren, heel het jaar door. We raken dus eigenlijk niet uitgevierd. Ik vermoed dat dát idee Lev wel zal aanspreken! En terecht ook, want het onvoorstelbare gebeurde: God die zichzelf in Jezus vertaalde naar een mens, zich daarmee voorgoed aan ons verbond, zichzelf in zijn onvoorwaardelijke liefde ultiem opofferde en daardoor uiteindelijk een heel nieuw leven gaf. Dat is pas écht voorjaar.

Heb een heel mooie tweede paasdag en het hele jaar door voorjaar!

foto:Erik Smit