Het is lente! Morning has broken….

Het is 21 maart: Lente!
En zo voelt het ook, gelukkig. Een ontroerende klassieker is dit nummer van Cat Stevens...

Hij maakte het in de jaren zeventig wereldberoemd.
Het Wereldnatuurfonds maakte er eens een mooie reclamespot mee.
Maar het is toch echt al een veel ouder lied: het stamt uit 1931 en het wordt al sinds die tijd in Engelstalige kerken gezongen. Eleanor Farjeon schreef de tekst op een nog oudere Schotse melodie. Zij schreef het omdat er behoefte was aan een lied om voor elke dag te kunnen danken.
En dat doe ik ook graag.

Nieuw begin
Mijn Kerk-blogger Anne levert ons vaak prachtige ‘vroege vogel’ foto’s uit de natuur die je dankbaar stemmen.
De natuur is een boek van God, zo zie ik het tenminste graag. In dit lied klinkt iets door van het paradijs.
De mooie zin ‘God’s recreation of the new day’ geeft ook aan dat elke dag een nieuwe schepping is.
Elke dag is een nieuw begin.
Natuurlijk neem je van alles mee, maar we mogen elke dag weer opnieuw beginnen, opnieuw proberen het goed te doen, opnieuw genieten.
In de lente leeft de natuur weer op en dat mogen wij elke dag ook doen!
Fijne dag!
dominee Fred Omvlee
(filmpje is van Rutger Hoekstra met foto’s van Ine Hoekstra)

Volledige tekst:
Morning has broken, like the first morning.
Blackbird has spoken, like the first bird.
Praise for the singing, praise for the morning,
Praise for them springing fresh from the Word.

Sweet the rain’s new fall, sunlight from heaven.
Like the first dewfall, on the first grass.
Praise for the sweetnes of the wet garden,
Sprung in completeness where His feet pass.

Mine is the sunlight, mine is the morning.
Born of the one light Eden saw play.
Praise with elation, praise every morning;
God’s recreation of the new day.

Morning has broken, like the first morning.
Blackbird has spoken, like the first bird.
Praise for the singing, praise for the morning,
Praise for them springing fresh from the Word.

7 reacties op “Het is lente! Morning has broken….
  1. Marien Grashoff schreef:

De Schotse melodie heet ‘Bunessan’ en is genoemd naar het dorpje op Isle of Mull waar je doorheen rijdt op weg naar Iona. Overigens vond de onderhoudsman in de Abbey ooit een reparatiebriefje met ‘Morning has broken: please fix’ erop.

2. Truus schreef:

Mooi lied al schijnt er vandaag geen zon van dit filmpje krijg je de zon in je hart en ben ik dankbaar voor zijn schepping.
    Fijne dag Truus.

3. antonia dupper schreef:

Een prachtig lied voor de lente. Er is hiervan zelfs een vertaling in het nieuwe liedboek voor de kerken, deze luidt: Dit is een morgen als ooit de eerste, zingende vogels geven hem door. Dank voor het zingen, dank voor de morgen, beide ontspringen nieuw aan het woord enz.

4. m. schreef:

af en toe luister ik naar dit lied, het blijft prachtig!!!!!!

5. Fred Omvlee schreef:

Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen. Inmiddels is de zon bij mij thuis door de wolken gebroken!
    Fijn weekend, Fred

6. Ina schreef:

Wat fijn dat het filmpje hier vandaag mocht ‘draaien’. Want dit nummer van Cat Stevens zingt zo vaak door mijn hoofd zodra ik buiten de vogeltjes hoor fluiten. En door dat éne zinnetje ‘God’s recreation of the new day’ geeft het meteen weer het vertrouwen dat er iedere dag voor ons gezorgd wordt. Vandaar dat dit nummer vaak mijn inspiratiebron is voor het maken van natuurfoto’s. Fijn dat het hier ook op die manier is opgepikt, ik vind het een hele eer! Hartelijke Groet, Ina Hoekstra

7. Conny Hoogendoorn schreef:

Met dit berichtje direct 35 jaar terug in de tijd: Cat Stevens klonk direct nadat ons burgerlijk huwelijk gesloten was. Op weg naar de kerk – een vreemd moment, want ben je nu getrouwd of niet? – neurieden we het beiden.