MENUMENU

Het is niet altijd makkelijk om broer of zus te zijn

Hoe ben je nu een echte broer of zus? Het is niet altijd makkelijk om broer of zus te zijn. Zelfs in de oerfamilie in de bijbel was dat heel moeilijk.


In deze video vertelt dominee Otto Grevink over het verhaal van de kleinzoon van Abraham. Hij heette Jakob. En Jakob werd de stamvader van Israël. Hij kreeg twaalf zonen, en die zouden het land Israël gaan bevolken met hun families. Maar daarvoor moesten zie zonen eerst nog broers worden. En dat was lastig.

Jozef

Die ene stak er wel met kop en schouder bovenuit: Jozef. Lievelingetje van zijn vader, en dat wist hij zelf ook heel goed. Een bloedhekel hadden ze aan hem. Ze gooiden hem in de put en later verkochten ze hem als slaaf voor Egypte, waar hij uiteindelijk koning werd. Niet dat de rest zo vriendelijk met elkaar omging. Ze waren erg bezig wie de belangrijkste was. Toen ze door hongersnood in datzelfde Egypte bij de koning kwamen, herkenden ze Jozef niet als hun broer. En hij testte hun broederschap. Hij stopte een zilveren beker in een van de zakken graan die de broers mee kregen, uitgerekend in de zak van de jongste broer, de nieuwe oogappel van hun vader. En hij liet hen ‘betrappen’ en wilde van Benjamin een slaaf maken. En toen sprong Juda op en zei: laat mij maar slaaf worden in zijn plek.

Opkomen

Als ik een echte broer wil zijn voor mijn broers dan moet ik voor hen opkomen en mijn kleine broer beschermen. Zo is de hele geschiedenis van de zonen van Jakob een geschiedenis waarin de zonen broers worden. Benjamin wordt geen slaaf en Jozef maakt zich bekend. En samen worden de broers stamvaders van een heel groot volk.

Hoe kom jij op voor je familie, of heb je wel eens meegemaakt dat je broer of zus voor jou opkwam? En wat betekende dat voor je?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
30 september 2018
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars