Het kan ook anders

Wat denk jij bij het woord ‘bekering’? Ik vind het een lastig woord. Maar een woord dat me beslist niet loslaat. En als ik naar mezelf kijk en naar de wereld om me heen, dan zie ik veel aanknopingspunten. Zaken die een 'omkering' nodig hebben. Dingen die mij vragen om te breken met hoe ik het gewend ben of hoe we het met elkaar doen.

Weerstand

Maar ja, een oproep tot verandering, tot ‘omkeren’, valt niet bij iedereen in goede aarde. Wie tevreden is over zijn eigen leven, zal er niet zo snel voor open staan. En wie gelooft dat we met elkaar, als samenleving, op het beste spoor zitten, al evenmin. Je moet wel eerst het gevoel hebben dat er iets niet klopt.

Daar komt nog iets bij. We doen veel dingen uit gewoonte. We doen graag mee met wat anderen doen en denken. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Het is niet gemakkelijk om tegen de trend in te gaan.

En toch…

En toch gebeurt het, telkens weer, dat mensen breken met gewoontes. Of met het leefpatroon van hun omgeving. Iets zet ze in beweging en geeft ze moed om het anders te gaan doen.

In de verhalen over de eerste christenen is dat heel sterk aanwezig (Handelingen 2). Tien dagen nadat Jezus uit hun midden was verdwenen, ‘in de hemel opgenomen’, gebeurde er iets verrassends met zijn leerlingen. Terwijl ze op een bovenkamer bij elkaar zitten, raken ze plotseling vol vuur en geestdrift. Het is alsof een hevige windvlaag hen frisse moed inblaast. Alsof hun geest vlam vat.

En ze gaan de straat op en spreken de mensen aan in alle talen van de wereld. Iedereen kan het verstaan: Jezus is opgewekt uit de dood. De man die door de menigte was overgeleverd om gedood te worden, hij leeft.

Schok

Dat nieuws brengt een schok teweeg onder de mensen. Ze hadden hem toch niet voor niets laten doden? Daarvoor waren redenen geweest, hij had het verdiend. Maar als hij leeft, wat betekent dat dan? Zitten ze er naast met hun ideeen over de wereld, over het goede leven, over de wil van God?

Er zijn erbij die zeggen: die mannen zijn dronken. Ze weten niet wat ze zeggen. Dat horen we vandaag de dag met andere woorden. Gelovigen zijn dom, achterlijk, achterhaald. Maar er zijn er ook die vragen: wat moeten we doen?

De Geest doet wonderen

Daarop antwoordt Petrus, een van Jezus’ leerlingen: bekeer je. En duizenden mensen komen tot inkeer. Tot een omkering van hun leven. We lezen hoe ze hun bezittingen verkopen. Hoe ze bij elkaar komen en hun maaltijden delen. Hoe ze in eenvoud en vreugde samenzijn.

De wind, het vuur, ofwel de Geest van God doet wonderen. Mensen zijn niet langer in de ban van hun bezit. Mensen zijn niet langer opgesloten in zichzelf, maar komen bij elkaar. Mensen zijn niet langer trots, maar gelukkig in eenvoud. Verschillen in taal en cultuur vallen weg. Wat een ontspanning. Komen ze dichter bij het geheim van hun leven? Het lijkt er wel op.

Ik geloof dat dat vandaag nog kan. De Geest waait nog steeds. Daar mag je om bidden.

 
Foto: Amir Yalon (Flickr): ‘Original way to turn around’
2 comments on “Het kan ook anders
  1. Avatar Arthur schreef:

    Als ex-vrijzinnig gelovige kan ik er over meepraten: het is vorig jaar met pasen dat ik zelf gegrepen werd en via het lied ‘could we start again please’ (Jesus Christ superstar) ervoer dat het Jezus Christus zelf was die dat tot mij zong. Ik heb ontdekt dat minnvrijzinnigheid vooral gebaseerd was op verzet tegen die ene iet te bevatten zin: Hij is voor onze zonden gestorven en weer opgestaan. Vanaf het moment dat ik dit in gebed kon aanvaarden (nog steeds niet: begrijpen), is mijn geloof radicaal veranderd. Ik kon niet anders meer dan mezelf laten dopen…. Bekering: vandaag de dag, nog steeds actueel!

  2. Avatar Hette schreef:

    Dag Arthur,
    dank voor je reactie. Een mooi persoonlijk verhaal. Gaaf dat je dat hier wilt delen. Alle goeds!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 juni 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief