MENUMENU

Het ontbijt van de vrouw van Potifar

Hoe zag het dagelijks leven van de vrouw van Potifar eruit? Of dat van Jozef, voordat hij in Egypte kwam?

Ik weet nog hoeveel vragen ik aan de oudtestamenticus had. Ze spitsten zich toe op Jozef, op het leven in de half-nomadische gemeenschap. Welke taal sprak Jozef, bijvoorbeeld? En kon hij eigenlijk lezen en schrijven? Hoe zagen zijn godsdienstoefeningen er uit?
Inmiddels begrijp ik dat we meer niet dan wel weten. De oudtestamenticus glimlachte. ‘Laat gewoon je schrijversverbeelding spreken.’

Cultuurschok

Er zit inderdaad niet veel anders op. Er was natuurlijk nog geen sprake van het jodendom zoals dat later is gaan bestaan. De verhalen zijn zeker duizend jaar nadat ze zich afspeelden opgeschreven. En in het Hebreeuws, een taal die Jozef en zijn stam niet spraken. Met de boodschap erin die godsdienstige leiders (opdrachtgevers voor de bijbelteksten) er graag in wilden hebben. De familiegoden van Rachel zijn voor mij van die spannende tekenen dat de godsdienst in Jozefs tijd niet zo uniform was.
Hoe groot zal de cultuurschok voor Jozef geweest zijn, toen hij in Egypte kwam? In elk geval waren de gedachten over het leven na de dood in Egypte een stuk vastomlijnder dan die in Genesis.

Beelden

Met een roman over de vrouw van Potifar begeef ik me in twee antieke werelden – het oude Israël en het oude Egypte – waarover wij vaak hele duidelijke beelden hebben. Maar waren de oude Egyptenaren nu echt vooral met het leven na de dood bezig? Wie zich verdiept in de cultuur ziet dat ze erg hechtten aan het leven. Daarom juist wilden ze dat het na de dood verderging. Het Museum van Oudheden geeft een mooi inkijkje in deze cultuur die 3000 (!) jaar bestaan heeft.

Dagelijkse werkelijkheid

En Jozefs wereld? Museumpark Oriëntalis geeft een leuk beeld. En literatuur over het dagelijks leven daar? In de jaren zestig van de vorige eeuw schreef de Franse theoloog en archeoloog Roland de Vaux ‘Hoe het Oude Israël leefde’. Een meer recent standaardwerk is er eigenlijk niet. ‘Niemand wil zich branden aan al te stellige uitspraken over het leven van onder meer de aartsvaders’, aldus de oudtestamenticus.
En dus schep ik deels zelf de dagelijkse werkelijkheid van dat leven in die tenten. En van het leven in het huis van de vrouw van Potifar. Hoe ziet hun ontbijt eruit, bijvoorbeeld? Daar begint het al. Het zijn allemaal zaken waar je op zweet om het uiteindelijk maar heel terloops te laten terugkomen. Schrijven is heerlijk, in the end…

Afbeelding : Stèle van prinses Néfertiabet (4e dynastie), Louvre

2 reacties op “Het ontbijt van de vrouw van Potifar
 1. Joke schreef:

  Wat leuk om al deze gedachten en naspeuring te lezen. Misschien is het een idee om de blogs als bijlage bij het boek te voegen. Ze zijn interessant.

 2. Irma Moekestorm schreef:

  Weer met plezier gelezen. Ik word steeds nieuwsgierig naar je boek en hoe e.e.a. invulling gaat krijgen!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
25 februari 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars