Het profiel van een leider

Met afgrijzen volg ik de strijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. De manier waarop ze met elkaar omgaan en over elkaar spreken is elke leider onwaardig. Het schaamrood staat mij regelmatig op de kaken. Kijkend naar deze vertegenwoordigers van onze westerse wereld durf ik niet meer te spreken van 'onze westerse beschaving'. Niks niet beschaafd, eerder onbeschoft, grof, enzovoort. 

Christelijk?

Ook met het woordje ‘christelijk’ kunnen we in dit verband beter voorzichtig omgaan. Van christelijke leiders mag je wat mij betreft een ander leiderschap verwachten. Kernwoorden zijn dan wat mij betreft: verbindend, integer en dienstbaar.

 

Dienstbaar!

En natuurlijk denk ik dan aan Hem die al ruim 2000 jaar voorop gaat in een lange stoet van mensen die op weg zijn naar het Rijk van God. In dat Rijk draait het om verbinding, eerlijkheid en dienstbaarheid.

Ik denk dan aan Jezus, de Zoon van God.

Aan woorden van hem uit het Marcus-evangelie:

Jezus riep de leerlingen bij elkaar en zei: ‘Jullie weten hoe het gaat in de wereld. Koningen heersen over hun volk. En mensen met macht spelen de baas over anderen. Maar zo mag het bij jullie niet gaan. Als je de belangrijkste wilt zijn, moet je de anderen dienen. Als je de voornaamste wilt zijn, moet je de anderen dienen zoals een slaaf doet. Want ook ik, de Mensenzoon, ben niet gekomen om over mensen te heersen. Ik ben er juist om mensen te dienen. Ik zal mijn leven geven om veel mensen te redden.’  (Marcus 10: 42-44; Bijbel in gewone taal)

One comment on “Het profiel van een leider
  1. Avatar Mar schreef:

    Ik volg het niet echt maar vang af en toe op hoe het gaat, en de keer als ze concurrenten zijn maken ze elkaar zwart en beledigen ze en dan een aantal jaren later moet je dan weer doen alsof die persoon de beste is. Maar dan is er toch al wat kapot gemaakt wat niet zomaar te herstellen is. niets voor mij

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 november 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief