Het vleugje hoop

Ik zei dat ik wel wat wilde schrijven over mijn relatie met de Heilige Geest. Ondanks mezelf moet ik even zuchten. Ik heb er wel iets mee, daar niet van. Ik heb er veel mee. Maar het blijft wel altijd vaag. Dat kan ook niet anders denk ik. Voor mij gaat de Heilige Geest over het mysterie, en daarom is het gesluierd, onaanraakbaar haast.

Het gaat over het toeval dat geen toeval lijkt. Over het op het juiste moment bevlogen raken. Over de inspiratie die plots ik-weet-niet-waar vandaan komt. Het gaat om momenten van diepe duisternis binnen in mezelf. Waar ik geen hand voor ogen meer zie en er een vlammetje opdoemt uit het donker. Het vleugje hoop. Een glimlach. Maar ook een nu en dan opvlammend vuur, die me kracht geeft om anderen aan te steken of te verwarmen. Het is als de zeewind die al mijn piekers wegwaait en -wuift. Waardoor zo’n diepe zucht me oplucht. Het is niet ‘van mij’ of gaat niet over mijn wilskracht. Het is mij gegeven. Vraag me niet hoe.

Gedicht

Een gedicht van Janneke Nijboer verwoordt dit prachtig. Zij is onze oud-collega, die MijnKerk jarenlang heeft geïnspireerd. Een ode aan haar vuur.

Zuchtje

Op de adem van de wind

gedragen,

zo licht

zijn je woorden,

Het lispelt tussen de takken

van de bomen,

even rimpelt het water,

zacht buigt het gras,

door de fluistering van je stem.

Er gebeurt niets,

dan een koele vlaag

langs mijn wang,

Even nabij, ben Jij

Onuitwisbaar

blijft de herinnering achter.

Bron: Janneke Nijboer, uit: Bermoogst

Waar denk jij aan als je denkt aan de Heilige Geest?

8 comments on “Het vleugje hoop
 1. Avatar Marijke schreef:

  Voor mij is Hij voelbaar dan voel ik iets wat niet te beschrijven is een ongekende kracht doorstroomt mij.

 2. Avatar Sipke schreef:

  Voor mij zijn God en Heilige Geest 2 woorden voor hetzelfde. De Heilige Geest is “bedacht” omdat men God als heel hoog verheven en ver bij ons vandaan dacht. Voor mij is dat niet zo. Voor mij woont God in mensen. Gods Geest is in ons. Dat kun je ook Heilige Geest noemen. Het geeft mij kracht op onverwachte momenten en soms een gevoel van onbeschrijfelijk geluk.

  • Rebecca Schoon Rebecca Schoon schreef:

   Ik kan je volgen. God en Heilige geest. Ze zeggen niet voor niets ‘drie-eenheid’. Het blijft persoonlijk hoe je het ervaart en beschrijft hè? Dank, Rebecca

 3. Avatar Gepke Kerssen schreef:

  Tegelijk is de Heilige Geest ook de zichtbare kant van God. Als de Geest over iemand komt, dan gebeurt er wat!: bevrijding,heel maken van wat gebroken of gekwetst is.

  • Rebecca Schoon Rebecca Schoon schreef:

   Mooi zeg hoe je dat je verwoordt. Groet Rebecca

  • Avatar Marijke schreef:

   Beste Gepke. Je schrijft tegelijk is de Heilige Geest ook de zichtbare kant van God. Er gebeuren dingen waar ik telkens stil van word. Het Woord wordt levend. Bevrijd worden van gebrokenheid geheeld om verder te gaan.

 4. Avatar Marijke schreef:

  Wij waren een weekje weg. Het licht van de afzuigkap deed het niet maar het rooster zat niet goed vast. De bel ging en een jongeman welke een klusje moest klaren kwam een attentie brengen. Bedankte hem en vroeg zou jij even naar de lampjes kunnen kijken. Er volgde een gesprek over pieken en dalen golven van geluid en wat blijkt jongelui zoeken naar een gesprek en horen graag
  hoe wij met alles omgaan.

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Blog
31 januari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief