Eigenwijze Woorden – ‘Het kan altijd erger…’

Erica van 9 stoot haar voet. Broer Alex (4) zegt: dat doet pijn. Waarop diens vriendje Bart (ook 4) reageert: Als je in de lava valt, dat doet pas pijn!
Eén van de verschillen tussen Nederlanders, die ik heb ontdekt is het gebruik van het woord honger en het woord trek. Als student verzuchtte ik ooit tegen etenstijd dat ik echt honger had, waarop een huisgenoot reageerde met: ‘Je hebt trek, kinderen in Afrika die hebben honger.’ Ik was destijds te verbaasd en stiekem zelfs te geïrriteerd om te reageren.
De tekst gaat verder onder de foto. 

Honger of trek

De honger-trek-discussie is een opvoedingsdingetje. Honger betekent volgens van Dale gewoon: behoefte hebben aan voedsel. Toch worden er, zeker in het christelijke wereldje, veel kinderen opgevoed met het kinderen-in-Afrika-hebben-honger-argument. En daarom, omdat er andere mensen zijn die het erger hebben dan wij, daarom mag het geen honger heten, maar noemen wij dat gevoel in een welvarend land trek.
De tekst gaat verder onder de foto. 

Niet te meten

Honger is evenals pijn geen absoluut meetbaar iets, het is een gevoel, een ervaring. Je kunt jouw gevoel nooit daadwerkelijk meten met dat van een ander. Mijn beste argument in de honger-trek-discussie is dat het niet zo werkt dat een ander meer honger heeft en jij het woord daarom niet mag gebruiken. Want bij pijn werkt dat ook niet zo. Als ik mijn been breek, doet dat pijn. Maar als je been er door een bermbom afgerukt wordt, dan doet dat ook pijn. Dat is een stuk erger, en waarschijnlijk ook pijnlijker. Maar dat betekent niet dat we bij een gebroken been zeggen, dat doet geen pijn, mensen met een afgerukt been, die hebben pas pijn! De meeste mensen vinden dit best een aardig argument, maar blijven bij hun standpunt in de honger-trek-discussie.

Ik heb meer pijn dan jij

Toch is dat precies hetzelfde wat in bovenstaande Eigenwijze Woorden gebeurd: in de lava vallen: dat doet pas pijn! Gelukkig maar dat we gevoelens niet absoluut kunnen meten. Want wat hebben we eraan om te kunnen zeggen: ik heb meer pijn dan jij. Dat iets je zeer doet of verdriet, dat is jouw gevoel en dat mag er zijn. Of je nu eenzaam bent, omdat je de ware nog niet hebt gevonden, of net weduwe bent geworden. Het is allebei eenzaam en het doet allebei pijn. Of je nu boos bent omdat je geen promotie hebt gekregen, of boos bent omdat niemand je wilt aannemen. Het is allebei boos.

Aanvaarden

God adviseert ons in de Bijbel om niet te oordelen, maar naast  elkaar te gaan staan. Geen gevoelens meer aan elkaar afmeten, maar aanvaarden hoe de ander dat voelt. En als het bijna etenstijd is, dan heb ik gewoon honger. En ben ik absoluut dankbaar dat ik weet dat ik ook vanavond weer gewoon te eten heb.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
8 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief