Hier word je giftig van

Niet alle relaties die een mens heeft zijn goed. Sommige relaties zijn ronduit slecht voor je. Ze doen afbreuk aan je zelfvertrouwen. Ze maken je kleiner dan je bent, of ze maken je ongelukkig. Wil jij weten of je in zo’n relatie zit? En hoe je daar uit komt?

‘Heb God lief en je naaste als jezelf.’ De kern van wat Jezus ons wilde leren. Dat betekent ook dat je jezelf mag liefhebben, net zoveel als de ander. Is die balans er niet? Dan kan je in een giftige relatie zitten. 

Kenmerken

Giftige relaties hebben een aantal kenmerken:

 1. Ze maken je afhankelijk of geven je het gevoel het nooit goed te doen. Ze maken je kleiner dan je bent.
 2. Je hebt het gevoel dat je toestemming van de ander moet krijgen om dingen wel of niet te doen, te vinden of te zijn. Je vrij uitspreken gaat moeilijk omdat daar conflicten van komen.
 3. De ander denkt te kunnen spreken, handelen en denken voor jou. ‘Jij zit zo-en-zo in elkaar’ of ‘jij denkt natuurlijk…’ of ‘dit kan jij niet laat mij dit maar doen.’
 4. Het gaat niet echt om jou. Direct of indirect gaat het altijd om de behoeften of verlangens van de ander. Jouw eigen behoeften, emoties of verlangen worden genegeerd, gemanipuleerd of mogen er niet zijn.

Het is belangrijk om te realiseren dat mensen niet slecht zijn. Wel hebben deze een manier van doen die kwalijk is voor jou (en voor hun) en die niet deugt. Mensen zijn goed, alleen hun gedrag niet altijd.

Altijd vriendelijk, maar nu even niet

In het Evangelie zien we dan Jezus regelmatig met zulke relaties moet omgaan. Bijvoorbeeld Schriftgeleerden die hem proberen te vangen in zijn woorden. Of hem slecht willen laten voelen over wat hij vertelt en doet. Daar gaat Jezus niet altijd even vriendelijk mee om. Integendeel. Want duidelijk is: dit moet stoppen. Het gedrag van de ander kan niet, want het gaat jouw grenzen over en doe afbreuk aan wie je bent.

Tips

Wil je hier iets tegen doen? Denk dan aan de volgende punten:

 1. Stel grenzen. Zeg ‘nee’. Of: ‘dit wil ik niet’. Of ‘ik wil niet dat je je zo tegen mij gedraagt.’ Confronteer gerust.
 2. Herken dat je door je eigen onzekerheid mensen teveel ruimte geeft? Dat voelen mensen en sommigen maken daar gebruik van, helaas.
 3. Beslist, spreekt of handelt iemand voor jou? Dat mag nooit. Tenzij je daar zelf toestemming voor gegeven hebt. Zeg dan: ‘pardon?’ Of: ‘ik spreek voor mijzelf’.

Realiseer je dat dit niet zomaar vanzelf ophoudt. Je zult wat moeten doen. Het is jouw leven, jij hebt de regie.

Heb jij wel eens in een giftige relatie gezeten? Hoe kwam je daar uit? En wat doe jij om grenzen te stellen en jezelf te beschermen?

Foto: Unsplash. 

2 comments on “Hier word je giftig van
 1. Avatar Marijke schreef:

  Goedemorgen Niels.

  Eens kreeg ik van iemand een goede raad, erger je niet maar verwonder je slechts. Ik blijf mij verwonderen elke dag weer, dat houd je echt veel langer vol dan giftig worden. Zo schreef ik gister in mijn eigen woorden wat de woorden vanuit de Filippenzen brief mij zeggen.

  Filippenzen1:3-11

  Heer wanneer ik telkens aan u denk en tot u bid.

  Voel mij zo intens dankbaar en vol vreugde met,

  uw aangereikte uitgestoken hand ter bescherming.

  Welke ik telkens mag ontvangen vanuit uw Woord.

  Ten leven ons gegeven, een lamp voor onze voet.

  Welke in liefde blijft uitgroeien in goede vruchten

  vol dankbaarheid en gerechtigheid, ontsproten van-

  uit Christus Jezus uw geliefde zoon tot uw lof en eer.

  Tot de dag aanbreekt waarvan niemand weet dan alleen U.

  Wij U mogen aanschouwen, gered door Jezus Christus

  uw geliefde Zoon,in eeuwigheid mogen leven als volmaakt

  zuiver mens, tot eer van U mijn God.

 2. Avatar Marina Cremer schreef:

  Ja, tot voor kort zat ik in zo’n giftige relatie. Die persoon, mijn vroegere zwager, stond opeens voor mij en het werd een vriendschap (meer niet). Maar opeens ging hij me geld geven. Elke maand. Ik vroeg wel honderd keer of hij wel wist wat hij deed. Maar ja, dat wist hij. Hij was ook gewoon toerekeningsvatbaar. Hij werkte gewoon. Maar tijdens het vorderen der jaren werd zijn gedrag steeds vervelender, om het maar voorzichtig uit te drukken. Hij werd steeds agressiever, vernederde mij en er was totaal geen respect of wederkerigheid. Hij sprak voor mij ja, liet me geen één zin zelf afmaken. Hij ging er doorheen, hoe vaak ik het ook aangaf dat hij daar mee op moest houden. Er ontstonden grote ruzies die nooit lang duurden. Ik had ook geen andere vrienden, ik “kon” hem niet missen… dat dacht ik tenminste. Maar afgelopen week, vlak voor de kerst, begon hij wéér onze plannen te verzuren van samen fonduen etc. Precies als verleden jaar. De schellen vielen van mijn ogen en ik had opeens kracht genoeg om hem toen hij met een enveloppe met geld voor de deur stond terug te sturen en het geld te weigeren. Ik weet momenteel niet hoe ik rond moet komen , want ik heb een wao en meer niet. Maar van hém wil ik geen hulp meer. Zijn “hulp” is MANIPULATIE. En het voelt bevrijdend…

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Blog
9 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief