Hij raakte mij… He Touched Me

Ik kijk terug op een serie geslaagde Top2000-kerkdiensten. De popmuziek raakte mensen die er naar toekwamen.

Dat is waar het volgens mij om draait in kerkdiensten, maar ook in gewone menselijke communicatie. Raakt het je? Raakt het die snaar, zet het je aan het denken, maakt het je aan het lachen of huilen? Maakt het je boos of verontwaardigd? Ook goed: wat is het dat je raakt?

Ik ben al sinds mijn jeugd, pakweg 11 jaar oud in 1977, geraakt door Elvis Presley. Ik kan het zelf niet goed uitleggen, maar het gaat volgens mij om energie. Ik werd als jonge jongen geraakt door zijn swingende nummers. Die gaven mij energie en optimisme. Pas veel later, nadat mijn vader overleden was, werd ik ook geraakt door zijn gospels. Die zijn heel rustig. Ik vond ze vroeger zoetsappig. Maar later ontdekt ik, of beter gezegd, voelde ik, dat Elvis daarin oprecht is. Ik moet er van huilen.

He Touched Me. Ik wordt geraakt door Elvis. Hij zingt dit nummer echter over Jezus. Elvis was een dromerige, eenzelvige jonge, een moederskindje. Een enigst kind, opgevoed door een gelovige moeder. Hij zong graag, maar durfde niet voor anderen te zingen. Gospels zong hij het liefst, hij werd er rustig van. Zijn ambitie om er mee voor de dag te komen, groeide en uiteindelijk was er de eerste opname, het eerste optreden. Hij deed in zijn zangstijl en bewegingen na wat hij had opgezogen en gezien in Memphis. Hij schrok van de wilde reacties, dacht dat mensen het niks vonden. Maar ze vonden het juist fantastisch. Zijn ster rees, maar hij bleef de onzekere jongen die God wilde eren. Er ging iets mis tussen zijn ambitie, omgeving en zijn innerlijk. Hij vond rust in kalmerende middelen. Teveel. Zij tumultueuze leven eindigde jong, 42 jaar oud.

Donderdag 8 januari 2015 is het tachtig jaar geleden dat Elvis geboren werd. Ik vier dat met een Elvis Birthday Memorial in de Lutherse Kerk Purmerend.  Ik vertel het leven van Elvis, met mooie hits gezongen door een gelegenheidskoor, een speciale videoboodschap ingesproken door een oude vriend van Elvis, Larry Geller en een paar prachtige gospels gezongen door Sue Moreno. Het is geen kerkdienst, maar wel lees ik uit de Bijbel, spreek ik een gebed uit en de bezoeker kan een MijnKerk.nl-kaarsje aansteken voor zijn.haar eigen gedachten en gebeden.

Ook als je leven niet happy eindigt, kan deze tekst een troost zijn. Ik geloof dat ook al eindigt je leven als dat van Elvis, dat je niet uit Gods hand valt. Of zoals Elvis hoopvol zingt: ‘de hand van Jezus raakt me, en mijn last, schuld, schaamte, verdween. Hij raakt me en maakte me heel’.

Dominee Fred Omvlee

fred@mijnkerk.nl. Info over de Elvis Birthday Memorial  of via www.elviskapel.nl

Volledige tekst: Shackled by a heavy burden
‘Neath a load of guilt and shame
Then the hand of Jesus touched me
And now I am no longer the same

He touched me, Oh, He touched me
And Oh the joy that floods my soul
Something happened and now I know
He touched me and made me whole

Since I met this blessed Savior
And since he cleaned and made me whole
I never cease to praise Him
I’ll shout it while eternity rolls

Oh He touched me, oh He touched me
And oh the joy that floods my soul
Something happened and now I know
He touched me and made me whole.