MENUMENU

Hittegolf

Nederland heeft zijn eerste hittegolf achter de rug. Ook ik zit uit te puffen van die enorme warmte.

Langzaam maar zeker kroop het overal doorheen tot in de koelste plek van het huis. Er was geen ontkomen aan. Wat een bevrijding is het dan, als het weer omslaat en de temperaturen dragelijk zijn.

Levensbedreigend

Een hittegolf in Nederland is een uitzondering. In het Midden Oosten, waar de verhalen uit de Bijbel zich afspelen, is dat erg anders. Periodes van grote hitte komen veel vaker voor en zijn voor dier en mens levensbedreigend. Niet zo gek dat bevrijding van hitte een beeldspraak is voor wat Gods bevrijding voor mensen kan zijn.

Ballingschap

In de Bijbel komen wij dit bijvoorbeeld tegen bij de profeet Jesaja. Lees maar eens het stukje Jesaja 49: 10. De bevrijding wordt beloofd aan mensen die in ballingschap waren gevoerd. Dat waren niet alle Israëlieten, maar het was de toplaag; de religieuze leiders. Zij legden de ballingschap uit als straf van God. God was Israël altijd trouw geweest, maar zij waren dat niet geweest. Profeten hadden gewaarschuwd, maar ze hadden niet geluisterd. Tijdens de ballingschap denken ze er over na, hoe ze het anders moeten doen, als ze ooit weer thuis komen.

Bezinning

Het is niet vreemd dat mensen gaan nadenken over hun leven als er tegenslag komt. Als je gelooft in God, kan ook de vraag naar God er bij komen. Dat is, denk ik, wat anders dan tegenslag aan God toeschrijven, alsof God het heeft veroorzaakt. Er kan met de onmacht, pijn of woede, ook bezinning op gang komen over wat deze tegenslag voor jou betekent. Soms helpt het om de wanorde die daarbij hoort op zo’n manier te schikken dat het weer een beetje leefbaar wordt.

Nieuwe start

De ballingen hebben de tijd gekregen en genomen om zich te bezinnen op een nieuwe start, om de trouw aan God opnieuw vorm te geven in Israël. Via de profeet laat God weten dat ook hij hen naar huis wil brengen en hij belooft hen genoeg voedsel, geen honger, geen dorst, geen last van de hitte en de brandende zon. Wel een leven dat begaanbaar is, over een weg die God zelf voor hen maakt.

Een reactie op “Hittegolf
 1. kleeblatt schreef:

  Hallo Janneke Ik ben heel blij met mijn kerk .nl en al die mooie verhalen dat laat me ook nadenken over alles in het leven en dat vind ik goed.Groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
6 juli 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars