Hoe dichtbij God kun je komen?

Veel mensen hebben wel een soort geloof, maar kunnen er geen duidelijke naam aan geven. Ze geloven in ‘iets’, als een God zonder persoonlijk gezicht. Dit blijkt uit een onderzoek naar het geloof in God dat werd gedaan in het kader van de Maand van de Spiritualiteit.

Vriend

Mozes, die wij in het bijbelboek Exodus tegen komen, leert elke dag meer over wie hem geroepen heeft. Langzamerhand groeit bij hem het vertrouwen in de God van Abraham, Isaak en Jakob. In hoofdstuk 33 wordt zelfs gezegd: ‘De Heer sprak persoonlijk met Mozes, net zoals iemand spreekt met zijn vriend. God is hem heel dichtbij en ze spreken elkaar regelmatig in tent buiten het kamp waar het volk Israël in de woestijn verblijft.’
Je zou kunnen zeggen dat Mozes op een heel bijzondere manier in God gelooft. Hij weet inmiddels precies met wie hij te maken heeft en niets is onbekend en vreemd aan deze God.

Zien

Na een heftige vertrouwenscrisis tussen het volk Israël en de Eeuwige – door het aanbidden van het gouden kalf (Exodus 32) – heeft Mozes meer nodig. Hij is met het volk op pad gestuurd, maar hij is onzeker geworden of God wel bij hem zal blijven.
‘Vertel me wat uw plannen zijn’, vraagt hij, ‘dan weet ik nog beter met wie ik te maken heb.’ De Eeuwige stelt hem uiteindelijk gerust. ‘Ik ga echt wel met je mee en zal goed voor je zijn. Vertrouw er maar op, ik heb je toch ook uitgekozen?’
Mozes heeft aan deze woorden niet genoeg. ‘Laat me toch zien wie u bent!’ Het is een herkenbaar verlangen voor mensen die zich gelovig en niet-gelovig noemen. Als God zich nu eens liet zien, dan zou ik me wel toevertrouwen aan deze God.

Kennismaking

Toch blijft God ook voor Mozes op gepaste afstand. Rakelings nabij komt Hij in een stralend licht en roept zijn naam uit. Maar zijn gezicht, laat hij niet zien. Dat is te bijzonder!
Er blijft afstand. Zelfs tussen mensen met wie God omgaat als met een vriend. Er is altijd iets wat wij niet kunnen kennen van God. Hoe je ook God denkt te kennen van haver tot gort, er is ook iets dat onduidelijk blijft.
Misschien is het dat wel, waardoor mensen zeggen dat ze toch in Iets geloven. Het zou een mooi begin kunnen zijn voor een nadere kennismaking.

De Schepping van Adam, detail, Michelangelo, Vaticaan

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief