Hoe doe je dat, bidden?

Op kantoor kan Jacqueline wel zeggen dat ze naar de kerk is geweest, maar het anders, moeilijker om over bidden te praten.

Op kantoor praten we niet zo veel over geloof. Maar als ze me vragen hoe het weekend was, vertel ik gerust dat we een mooie dienst hadden op zondag. Ik bid ook wekelijks met een groepje, maar dat zeg ik maar niet. Want m’n collega’s zijn er een beetje verlegen mee om over geloof te praten en ik soms ook wel.

Sorry!

Ja, ze weten wel dat ik naar de kerk ga, dat ik uit principe niet vloek. En ze zeggen ‘sorry’ tegen me als dat er bij hen wel eens uitfloept. ‘Je hoeft je tegenover mij niet te verontschuldigen hoor’, zeg ik dan nog. ‘Ja, nu word ik zeker niet meer in een kerk toegelaten’, hoor ik dan terug.

Boos op God?

Toch merken ze wel iets aan de manier waarop ik in het leven sta en mijn werk doe dat ik gelovig ben. ‘Ja, knap hoe jij met je demente moeder omgaat, dat je niet boos bent dat dit haar overkomt.’ ‘Boos op wie?’ vraag ik dan. ‘Ja, op God. Het is toch onrechtvaardig dat ze het al zo jong heeft gekregen.’ We hebben dan ineens toch zomaar een geloofsgesprek tussen alle bedrijvigheid door.

Even gestopt voor mijn lief

Nu is de vrouw van een collega ernstig ziek. Leukemie. Dat hakt erin. Hij zit gebroken aan onze lunchtafel. ‘Jij gelooft toch?’, zegt hij. ‘Wil jij niet een kaarsje voor m’n vrouw branden, morgen als ze weer voor de punctie moet . Ik hoop maar dat het goed afloopt, maar ik weet het niet. Ze heeft zoveel pijn.’ Tsja, wat zeg je dan. ‘Natuurlijk doe ik dat, ik zal ook voor haar bidden, maar misschien wil je dat zelf ook wel doen?’ ‘Ja, maar hoe doe ik dat dan?’ ‘Ach, bidden is net zoals je tegen je lief praat’. Of het helpt? Niet in de zin dat zijn vrouw morgen genezen zal zijn, denk ik, maar ik geloof vast en zeker dat God hem nabij is in deze moeilijke tijd en ook mensen op zijn pad brengt met wie hij z’n zorg kan delen.

De volgende dag zie ik op zijn facebookpagina dat hij met zijn racefiets bij een kapelletje is gestopt. “Even gestopt voor mijn lief“, schrijft hij. Ik like het bericht en glimlach.

Helpt het jou om te bidden in moeilijke tijden?

foto Jac. Jansen