Hoe eerlijk ben jij?

Jacqueline moet sollicitatiegesprekken afnemen en daarbij stelt ze de vraag, ook aan zichzelf, "Hoe eerlijk ben jij?"

Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Deze week moest ik sollicitatiegesprekken afnemen voor ons bedrijf voor een vacature op mijn afdeling. Sommige sollicitanten komen wel een beetje zenuwachtig binnen. Ik herken dat wel uit de tijd dat ik zelf op zoek naar werk was. Als ik ze op hun gemak probeer te stellen met een ‘heb je het goed kunnen vinden?’ en ‘wil je een kopje koffie of thee?’ ontspannen de meesten zich wel weer.

Wat zijn je goede en wat je minder sterke kanten?

Wat zijn je goede en wat je minder sterke kanten? Standaard vragen die in elk sollicitatiegesprek naar voren komen. En ik hoor ze mezelf ook stellen. Wat zou ik zelf antwoorden? Zulke vragen maken me licht panisch. Want ja, dan moet je ook wel de nodige zelfkennis hebben en ga ik eerlijk antwoorden? Of manipuleer ik het zo dat de minder goede eigenschappen toch ook weer positief uit te leggen zijn.

We pimpen allemaal de werkelijkheid wel eens een beetje

Is het eerlijk als je antwoordt ‘Nee hoor, ik kan erg goed tegen kritiek’. Dat vind ik alleen maar opbouwend. Hoe eerlijk geef je antwoord bij een sollicitatiegesprek? Want zeg nou zelf, kritiek – als-ie terecht is – trek je jezelf dat toch wel aan. Ook als het onterecht is trouwens ook. Ik wel tenminste. Ach, we pimpen de werkelijkheid allemaal wel eens een beetje, denk ik . Doen ons een beetje beter voor dan we zijn om die droombaan te krijgen. En het is dan aan een werkgever om daar doorheen te prikken.

Heer die mij ziet zoals ik ben

Ik moet hierbij denken aan een lied uit het liedboek:

‘Heer die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent U mij, U weet waar ik ga, U volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten diepste houdt bewogen, het ligt alles open voor Uw ogen.’

Want er is maar Eén die daadwerkelijk mij ten volle kent. Bij Hem kan ik me niet anders voordoen. En een persoonlijkheidstest voor de baan van mijn leven zal ik bij Hem niet hoeven af te leggen. Poeh, gelukkig maar.

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
26 oktober 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief