Hoe ga je milder door het leven? Minder oordelen

Over oordelen bestaat een grote mythe. Namelijk dat, als je dit níet doet, je automatisch alles goedkeurt. Dit is niet zo. Er is namelijk een verschil tussen oordelen en onderscheiden. Jezus zegt ons niet te oordelen. We mogen wel goed van kwaad onderscheiden.  Wij geven je een paar tips zodat je minder oordelend door het leven gaat.

Verplaats je in de ander

Wat voorganger Jan Wolsheimer een keer in zijn kerk vroeg, was of iedereen zijn schoenen wilde uittrekken en die een plek opschuiven. Hij vroeg of iedereen wilde bidden voor de eigenaar van de schoenen die voor hen stonden. Hoe zou het zijn om in de schoenen van een ander te staan? Een oordeel is heel makkelijk gegeven, maar wat als jij je in deze situatie zou bevinden? Zou jij altijd onberispelijk kunnen reageren, altijd positief kunnen blijven en standvastig? Het in een ander inleven maakt je milder naar die ander. Bidden voor de ander houdt je weg van oordelen. Door te bidden wordt je hart milder en zachter naar die ander.

Heb lief

In liefde is geen plek voor angst, staat er in de Bijbel. Angst en oordeel gaan vaak hand in hand. Betekent dit dat God alles goedkeurt? Welnee, kwaad is kwaad. Maar onze fout is vaak dat we de persoon snel als kwaad bestempelen. We onderscheiden niet, maar we oordelen en dat is nou net wat we niet moeten doen. Net zoals in de opvoeding moeten we altijd onthouden dat iemand niet stom is, maar stom doet. Dit klinkt misschien wat kinderachtig. Maar als je eraan went om zo te praten, zul je merken dat je minder over de persoon oordeelt. Je kunt elkaar de waarheid vertellen, maar doe dit alleen vanuit een oprechte liefhebbende en nederige houding. Net als de ander hebben wij het ook nodig om liefdevol aangesproken te worden.

Accepteer

Oordelen heeft ook te maken met de controle willen houden. We willen zo graag dat situaties (en mensen) niet uit de hand lopen en dreigt dat wel te gebeuren. Dan praten we er net zo lang en dwangmatig over dat het de gesprekken compleet domineert. En het gebeurt al snel dat we onszelf verheffen boven die ander. Merk je dat je geneigd bent om de controle te willen houden, ga dan weer terug naar het begin. Wij hebben de situatie niet in onze hand, wij kunnen mensen niet laten doen wat wij willen. God zelf doet dat niet eens. Accepteer dat iedereen anders is, en dat mensen soms dingen doen die niet goed zijn. Wij kunnen dat niet altijd veranderen, we kunnen ze wél liefhebben.

Veroordeel jezelf ook niet

Oordelen over een ander is vaak een gevolg van oordelen over jezelf. Kraak je jezelf vaak af, ben je bovenmatig kritisch op je eigen kunnen en persoon? Dan is het niet raar dat je dat ook over een ander bent. Heb de ander lief zoals je jezelf lief hebt. Blijf jezelf herinneren aan de overweldigende liefde van God voor ons en je zult merken dat je hart milder wordt naar anderen toe.