Hoe ga je om met dierenwelzijn?

Gisteren postte een Facebook-vriend een foto van het Brabantse landschap. Hij zei dat hij bijna verliefd op onze provincie zou worden. Een paar zure ‘noordelingen’ reageerden dat je dan wel om de varkensstallen en de drugsboerderijen heen moet kijken. Jammer. Want los van de berichten die er zijn, merk ik daar zelf weinig van. Zeker van de drugs. De overvolle stallen kom ik natuurlijk wel tegen. Gaan we zo op een goede manier met dieren om?

Emotie

Dieren zijn emotie. Dat blijkt elke keer weer als je zo’n vraag stelt. Want aan de ene kant hoor je de berichten over tienduizenden kalveren, kippen en varkens die omkomen bij stalbranden. En de beelden van ruimingen bij wat voor pest of griep dan ook staan op het netvlies van velen. Aan de andere kant zijn er ondernemers die zo veilig en diervriendelijk mogelijk proberen te werken binnen de kaders die de wet hen geeft, en investeren ze daar ook in. Vlees, melk en eieren zijn zogezegd hun ‘brood’. Eerlijk verdiend. En bovendien: jij eet toch ook nog steeds vlees, drinkt melk en eet eieren? Niet? Nou, dan in ieder geval veel anderen. We zitten er (bijna) met z’n allen in.

Allemaal beestjes!

We zijn inmiddels met net zoveel grote veedieren (varkens, koeien, schapen en geiten en paarden) als mensen in Nederland. Iets meer zelfs, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 18,2 miljoen. Maar met het aantal pluimveedieren (kippen, kalkoenen, eenden) gaan we daar ver overheen: 107 miljoen. Daarbij hebben we ‘maar’ 35 miljoen huisdieren. Dus twee per persoon! Die laatsten hebben het natuurlijk allemaal geweldig, maar wat doen we die andere dieren aan?

Hart voor de dieren

Ik merk bij de boeren hart voor hun dieren. Dat klinkt raar als de meeste dieren gewoon voor de slacht worden gehouden. Maar de meeste boeren zijn echt niet doof voor dierenwelzijn. En de ontwikkelingen staan niet stil. Toch ben ik voor één ding bang als ik over stalbranden hoor en de voortdurend terugkerende epidemieën: is het zo wel beheersbaar?

Beheersbaar?

Ik geloof dat wij mensen een heersende rol hebben in de schepping. Dat kan een nuttige functie zijn die God ons heeft gegeven. Maar heersen betekent volgens mij in de basis dienen. Dienen wij de schepping met zulke intensieve veehouderij? Ik betwijfel het. Het tast ook ons aan. Of het nu de vergeten gekkekoeienziekte is, of de genegeerde Q-koorts: wij zijn onderdeel van diezelfde schepping die wel eens veel meer in het geding zou kunnen zijn dan we willen weten.

Minderen

En nu? Vegetariër worden of zelfs veganist lijkt me helemaal niks, daar ben ik heel eerlijk in. Maar minderen lijkt me wel een optie. Dat is ook al een uitdaging. Hoe doe jij dat?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
16 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief