Hoe ga je op vakantie als je net gescheiden bent? 3 tips

Hoe ga je op vakantie als je net gescheiden bent? Ik was nog niet zover dat ik het helemaal over een andere boeg kon gooien. Anderen zie ik na een scheiding heel andere keuzen maken. Ik kon dat niet. Ik voelde me bovendien ook helemaal niet vrij en vrijgezel. Ik voelde me gescheiden. En zo hechte ik toch aan het oude vertrouwde. Ik wilde gewoon weer naar het vakantieland waar ik me elk jaar thuis had gevoeld. Dat was best een uitdaging.

In je eentje ruim tweeduizend kilometer rijden door Europa. Dat was zo’n uitdaging. Ik kan aardig rijden, maar in je eentje zoveel kilometer ‘vreten’, dat is wel andere koek. Ik deed ook prompt allemaal dingen verkeerd. Zo douwde ik het kaartje van de tolweg in de gleuf van creditcard bij de onbemande slagboom aan de afrit. Dag kaartje. Ga dan maar eens in je beste Frans uitleggen in de intercom wat voor stoms je nou weer gedaan hebt.

Tip 1: voorleesboeken

Dat er niemand met me mee kon denken op zo’n moment was ineens best confronterend. Dat er niemand tegen me aanpraatte had ik wel ondervangen. Tip 1 aan mezelf: voorleesboeken. Toen ging dat op cd, nu is er Storytel. Fijn als iemand tegen je aanpraat. Maar meedenken is wat anders. Ook al ben ik zelfstandig, er zijn van die momenten dat je het niet alleen wilt doen allemaal.

Tip 2: sluit bij vrienden aan

En ik ben ook niet zo’n held die de hele tijd dan in z’n eentje op de camping gaat staan. Dus gaf ik tip 2 aan mezelf: sluit bij vrienden aan. En ik heb hele lieve vrienden, zo bleek. Ik mocht acht dagen bij een gezin aansluiten, die me totaal niet het gevoel gaven het vijfde wiel aan de wagen te zijn. Dat was een zegen, zeg. En ik belde bekenden die ook naar Taizé gingen wanneer zij daar op de camping stonden. Dan had ik nog eens een praatje en konden we ook samen naar de vieringen daar.

Tip 3: vrienden aan het thuisfront

Het voelde voor mij als een overwinning dat ik toch gewoon mijn hart was gevolgd en naar het oude vertrouwde Frankrijk was gegaan. Met dezelfde spullen, alleen was ik nu alleen. ‘Ik kan dit ook zelf’ en: ‘Ik hoef dit niet af te sluiten en te verliezen omdat ik nu alleen ben’: met die gedachten keerde ik terug naar Nederland. Het was een heel georganiseer om bij mensen aan te sluiten, maar er was meer mogelijk dan ik gedacht had. Zeker na tip 3 die ik mezelf gaf: zorg voor vrienden aan het thuisfront die je erdoorheen slepen. Geen vrienden die je uitzwaaien en zeggen: ‘Ik zie je wel weer’, maar vrienden die af en toe even informeren: ‘Hoe gaat het? Kan ik je ergens mee helpen?’

Nieuwe familie

Op de terugweg van tweeduizend kilometer in mijn eentje belde een vriendin huilend op: hun dochtertje was ernstig ziek. Nu hadden mijn vrienden mij nodig. Contact met vrienden heeft me in deze tijd geholpen om niet alleen met mezelf bezig te zijn, maar ook met hen. Er gebeurt in de wereld veel meer dan alleen de breuk in mijn leven. Zo ben ik ook niet blijven hangen in mijn verdriet en eenzaamheid, maar krabbelde ik eruit op. En vond ik in vriendschap nieuwe familie. God zij dank.

Mark is tien jaar geleden gescheiden. In een serie blogs voor MijnKerk.nl blikt hij terug op de meest ingrijpende ervaringen rond zijn scheiding.

• Blog 1 ‘Hadden jullie kinderen? Nee? Gelukkig!’
  • Blog 2  ‘Wat verwijderden we snel van elkaar’
  • Blog 3 ´Ik rouwde om iemand die nog leeft en verder gaat´
  • Blog 4 ´Vriendin van jou, vriendin van mij´