Hoe ga je verder als je relatie voorbij is?

Tijdens een workshop met en voor gescheiden mensen lieten we allemaal een bord kapot vallen op de stoep. De scherven veegden we bij elkaar en namen we mee naar binnen om er weer een geheel van te maken. Bij het lijmen bleek dat het nog niet mee viel, om de stukken weer aan elkaar te laten hechten. Sommigen lieten bewust één of twee stukjes weg, anderen lieten bij het beschilderen de breuklijnen duidelijk uitkomen. Het werd een heel ander, nieuw bord. Een bord met scheuren.

Gescheiden verder

Het liedje Faultlines (breuklijnen) van Karine Polwart beschrijft voor mij hoe het voelde om te gaan scheiden. Na lang proberen en volhouden en denken dat het toch lukken moest, viel aan deze keus niet te ontkomen.

Have you ever held something / until your hands were aching?
/ And then let it go and watched it fall / and listened to it breaking?

(Heb je ooit wanhopig vastgehouden / totdat je handen er pijn van deden? / En het daarna losgelaten en gekeken hoe het in stukken viel / en geluisterd hoe het brak?)

Het is niet gelukt, en dat zorgt vaak voor schaamte ten opzichte van de buitenwereld. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt… en dat is misschien ook even zo. Maar troost je: dat gaat snel over. Zeker als je zelf niet vechtend over straat rolt. Dat het niet gelukt is, geeft een gevoel van falen en tekort schieten, misschien zelfs schuldgevoel. Of je blijft vooral zitten met het feit dat de ander je pijn gedaan heeft, en dat zorgt voor boosheid en verdriet. Een nieuw begin betekent, dat je mèt deze gevoelens verder moet. Je mag je zelf vergeven dat je misschien fouten gemaakt hebt, en dat je een breuk niet hebt kunnen voorkomen.

scherven

Probeer de ander een nieuw leven gunnen, ook al is dat niet meer samen. Het doet zeer om te zien en vaak ben je boos. Maar al ga je scheiden, dan nog schrijf je de ander niet af. Zeker niet als het de vader of moeder is van je kinderen. Lukt je dat niet, zoek dan hulp. Als je jezelf geweld aan doet door gedachten of gedrag waarmee je jezelf afbreekt, gun jezelf dan hulp. Raap je moed bij elkaar en zoek een pastor, coach, of therapeut. Wat belangrijk is: weet je geliefd zoals je bent.

Verjaardagen en vakanties alleen

Praktisch betekent een scheiding dat je iets nieuws moet opbouwen. Het leven dat je samen had, de vrienden die je deelde, het gezinsleven dat er was – dat is er niet meer als voorheen. Er zijn verjaardagen waar ik niet meer bij was, en een deel van de feestdagen breng ik zonder gezin door. En dan zijn er de dagen waarop de kinderen bij hun vader zijn. Bij mij is dat al tien jaar de helft van de week. Die dagen geven vrijheid, maar je moet als gescheiden ouder vreselijk wennen aan het lege huis. Aan het steeds schakelen van volop alleen zorgen voor je kinderen naar het overlaten aan de andere ouder.

Tegelijk komt er ruimte om nieuwe dingen te gaan doen: vriendschappen aanhalen, nieuwe mensen ontmoeten, een hobby oppakken waar je geen ruimte voor had of meer energie in je werk stoppen. Er is ruimte om nieuwe dingen te doen, maar het is ook hard nodig, omdat er gaten vallen.

Zelf slingers ophangen

Het is goed om op eigen benen te staan en niet van een ander te verwachten dat die je leven leuker of gemakkelijker maakt. Toch word ik van de Loesje-spreuk ‘Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen’ opstandig. Wat een treurigheid als je alleen je feestjes moet vieren … Al doe ik het al vele jaren, ik vind het nog steeds een beetje droevig om de avond voor mijn verjaardag op een stoel te klimmen en voor mezelf de slingers op te hangen.
Durf kwetsbaar te zijn. Ontdek hoe bevrijdend en relativerend het is om toe te geven dat je slechte momenten hebt en je soms eenzaam voelt. Een ander heeft die ook! Delen verbindt!

gescheiden verder

Het voelt in eerste instantie veiliger als je geen hulp hoeft te vragen. Het is goed om op eigen benen te staan, maar het is ook een kunst om hulp te vragen. Zoek anderen op en wacht niet tot ze jou bellen. Ga ervan uit dat een ander het leuk vindt om iets met jou te doen of iets van je te horen of zelfs om je ergens mee te helpen.

Jakob

Bij de workshop ‘voor wie gescheiden is’ vertelde ik het verhaal van Jakob aan de Jabbok. Hij vecht in de nacht met iemand. Is het zijn broer met wie hij gebroken heeft, en van wie hij lang is weggevlucht? Vecht hij met zichzelf en zijn verleden, of is het God met wie hij worstelt?
Na een nacht vechten komt Jakob sterker uit de strijd, al is het gewond en wankel. Hij laat de ander pas gaan als hij een zegen ontvangen heeft. Hinkend maar gezegend kan hij verder.

Verder gaan na een scheiding is nooit zonder littekens, maar wankel en wel kun je toch gezegend verder.

Rebecca Onderstal schreef een lange versie van dit artikel voor het zomernummer van Groei-magazine.  MijnKerk mocht van hen een korte versie als blog plaatsen. MijnKerk heeft in juni een serie blogs over echtscheiding, waaronder de serie van Mark.