Hoe geef je het idee van vrede door aan je kinderen?

Deze week is het de Vredesweek. Hoe geef je het idee van vrede door aan je kinderen?  Dominee Otto Grevink: “Ik ben opgegroeid in een tijd dat onze opa’s en oma’s de Tweede wereldoorlog hadden meegemaakt en daarover konden vertellen. Onze kinderen kunnen die verhalen niet meer van ooggetuigen horen. Hoe leg je een kind uit wat oorlog is, en wat vrede is?”

Minder vrede

Sinds de tijd dat onze opa’s en oma’s konden vertellen over de oorlog in een tijd van vrede is er wel wat veranderd. Voor de Koude Oorlog kwamen er tal van echte oorlogen in de plaats, dichtbij, in Joegoslavië, en verder weg. Maar die oorlogen ver weg, zoals in Afghanistan en Syrië, voelen we nu hier ook. Door migratie, maar ook door terreurdreiging. Mensen lijken steeds ontevredener. En dan voel je steeds minder vrede.

Wanneer ben je tevreden?

Otto vervolgt: “Als ik mijn dochter uit zou moeten leggen wat vrede is, dan begint dat met tevreden zijn. Wanneer ben je tevreden? Laat je kind dat maar zeggen. En wanneer kan er oorlog komen? Als mensen heel erg ontevreden zijn. En wanneer ben je ontevreden? Nou, laat je kind dat zelf maar zeggen. Het gevolg ervan is in ieder geval dat mensen boos op elkaar worden en uiteindelijk zelfs kunnen gaan vechten.”

Echte geluk

Hoe leer je je kind dan om te gaan met ontevredenheid? Want we willen toch dat we tevreden zijn en in vrede kunnen leven? Jezus zegt: ‘Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben. Want voor hen is Gods nieuwe wereld.’ Vrede en tevreden leven zit hem erin dat je een ander, en dat je de Ander, God, nodig hebt. Dan zul je veel tevredener leven en in zal er meer vrede komen.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
16 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief