Hoe gulzig ben jij? Inspiratiefilmpje van dominee Otto

In de tijd voor Pasen staan we stil bij ons leven en ons geloof: hoe staat het ervoor met ons? En wat houdt ons af van hoe we zouden willen zijn en hoe God ons zou willen laten zijn. Om een gelukkig leven te leven.

Verleidingen

Nu zijn er tal van dingen en mensen buiten ons die ervoor zorgen dat het niet zo met ons gaat zoals we zouden willen. Maar er zijn ook dingen in onszelf die ons daarvan afhouden. In deze tijd voor Pasen staan we stil bij de zeven belangrijkste verleidingen.

Tekst gaat hieronder verder

Deugden

Die zeven verleidingen –  jaloezie, luiheid, hebzucht, lust, gulzigheid, ijdelheid en wraak – prikkelen ons ergens. Ze zijn ergens wel lekker, en enorm verleidelijk. Maar je voelt ook wel dat ze ons in de weg kunnen zitten. En tussen jou en anderen en tussen jou en God in de weg kunnen zitten. Daarom zijn er tegenhangers, zeven deugden. Elke week staat er één verleiding en één deugd centraal bij Mijnkerk.nl in blogs en vlogs.

Gulzigheid tegenover matigheid

De verleiding die deze week centraal staat is gulzigheid. De deugd: matigheid. Ik denk dan meteen aan eten, maar meer in het algemeen betekent gulzigheid ‘teveel willen’. Meer dan goed voor je is. Het gaat er niet eens om dat je genoeg voor anderen moet overlaten; het gaat er nu specifiek om dat je niet meer zou moeten willen dan goed voor je is.

Geniet met mate

Daarom lees je in het bijbelboek Spreuken: ‘Wees niet hebberig, eet niet te veel, ook al houd je nog zo van lekkere dingen.’ Weet je hoe je jezelf kunt helpen daarmee, of eigenlijk een beetje mee kunt foppen? Door een klein bord te nemen als je gaat eten, of een klein glaasje als je wat gaat drinken. Ik herinner me van mijn ouders dat we altijd zo’n irritant klein glaasje frisdrank kregen en dan niet eens helemaal gevuld. Mijn vader schenkt ook altijd zuinig met de wijn, waardoor mijn oom Piet wel eens uitriep: bij je vader heb je altijd het gevoel dat je zo zuipt. ‘Geniet, maar drink met mate’. Dat geldt voor veel dingen in het leven. Wat zou jij eens meer met mate willen doen? Een hele fijne week.

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
11 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief