Hoe hou je ‘Halleluja’ vast?

De mooiste dienst van het kerkelijk jaar vind ik de Paaswake. Na een week van stilte, bezinning en gedenken, samen van de duisternis naar het licht. Een kaarsje aansteken aan de nieuwe Paaskaars als symbool van het nieuwe begin. Het geeft me elk jaar weer moed.

Samen

Dit jaar vond ik het nog weer specialer dan alle voorgaande jaren. Voor het eerst waren we er met ons hele gezin. Zoonlief was het weekend thuis en wilde graag mee en ook onze dochter van 11 die normaal gesproken al nooit meer meegaat naar een kerk, wilde een uitzondering maken. Aan het eind vormden we met alle aanwezigen een lange rij met brandende kaarsjes en zongen samen ‘Halleluja’ in antwoord op de coupletten die werden gezongen en gespeeld door onze cantor/organist.

Halleluja

Het lied was al afgelopen, maar we bleven het Halleluja zingen. De cantor/organist begon ook maar gewoon weer opnieuw. Wat een prachtig begin van Pasen om bijna middernacht. Alle duisternis, ook in mijn hoofd, leek verdwenen.

Maar dan?

Maar dan begint er een nieuwe dag. Een nieuwe dag met aanslagen in Sri Lanka. Hoe hou je dan vast aan het Halleluja? En er begint een nieuwe week. Een nieuwe week waarin we onze zoon weer naar zijn eigen plekje op de Zorgboerderij brengen. Het gaat daar gelukkig heel goed met hem, maar het blijft nog steeds wennen. En er is nog zoveel meer zorg, verdriet en rouw. Hoe zing ik dan nog Halleluja?

Opgeslokt

Inmiddels is er een week voorbij en lijkt die Paaswake al best weer lang geleden. Zo snel opgeslokt in de dagelijkse bezigheden. En toch wil ik het vasthouden. Niet alleen deze week, maar alle komende weken. Want er is geen duisternis zo diep dat er geen licht zal gloren.

Zingen

Het lied bleef de hele week in mijn hoofd. Ondanks alle andere deunen die in een huis met tieners voorbij denderen. Misschien dat ik het zo kan vasthouden, dat Halleluja. Door het zo vaak mogelijk te zingen. Zing je mee?