Hoe kan geloof helpen in de strijd tegen pesten?

Het zal je maar overkomen zijn, of je kind nu: pesten. Razend word ik ervan. Ik weet wat het met een kind doet; ik was zelf zo’n kind dat gepest werd. Mijn geloof heb ik leren kennen als een bron om pesten te bestrijden. En juist niet door alleen de daders te straffen.

Niet in stand houden

Dat is wel onze eerste reactie: hard straffen die pesters! De ervaring leert echter dat het isoleren van ‘daders’ niet werkt, omdat pesten gebeurt in de dynamiek van een groep, waarin bijvoorbeeld ook meelopers en een zwijgende meerderheid zijn. En die groep moet met elkaar verder. En dan helpt het niet als je de situatie eigenlijk in stand houdt door de pesters te markeren en de zwijgende meerderheid geen aandacht te geven. Pesten is verschrikkelijk, maar het gaat in de aanpak niet alleen om de slachtoffers, maar om de hele groep. Alleen zo kun je verder leven.

Betekent geloof zand erover?

Vergeven en verzoenen zijn belangrijke waarden in het geloof. Maar betekent dat dat je zegt: zand erover? Nee. Vergeven en verzoenen gaan om het herstellen van relaties. Alleen zo kun je verder. Wat is er gebeurd en wat heeft je dat gedaan? Om uiteindelijk bij de vraag uit te komen: hoe kun je verder met elkaar? Natuurlijk, we leven niet in het paradijs, en het zal niet allemaal goedkomen en geen zeer meer doen. Maar we hoeven ook met elkaar de hel niet in stand te houden, die door pesten ontstaat.

Herstellen

Op de school waar ik schoolpastor ben kijken we al een stapje eerder hoe je kinderen kunt leren om relaties te herstellen als er iets gebeurt in de klas of op het schoolplein. ‘Herstelrecht’ noemen we dat. Hierin praat je uit wat er gebeurd is, wat het met je gedaan heeft en maakt je afspraken hoe je weer verder kunt met elkaar. Want laten we wel wezen: je blijft in dezelfde klas zitten en hebt nu eenmaal met elkaar te maken. Net als later tijdens je studie, op je werk en in de buurt waar je woont.

Groepsgerichte aanpak

Ontstaat er een pestsituatie, dan kiezen we voor een groepsgerichte aanpak. Want er zijn naast ‘slachtoffers’ en ‘daders’ ook altijd meelopers en een zwijgende meerderheid. Een pestsituatie is iets wat in de dynamiek van de groep gebeurd en dus ook in die groep moet worden aangepakt. Niemand kan zeggen: ‘ik heb er niets mee te maken.’ Nogmaals, dat leidt er niet altijd toe dat er nooit iets gebeurt, maar het leert kinderen wel alert te zijn, tijdig, op situaties die uit de hand kunnen lopen.

Niet oog voor een oog

Ik hoorde iemand zeggen dat hij liever nog in de tijd van ‘een oog voor een oog en een tand voor een tand’ wilde leven zodat pesters een spreekwoordelijke schop onder de kont konden krijgen. Alsof dat helpt. Niet dus. Ik ben blij dat Jezus ons leerde dat we niet gelukkig worden als we pesters vergelden en met gelijke munt terugbetalen. Hij zei iets moeilijks daarna over je andere wang toekeren. Volgens mij betekent dat dat je pestsituaties echt aan moet gaan, echt op moet lossen, en niet de daders moet isoleren. Want dan blijft de situatie gespannen, en zijn de relaties niet hersteld. Terwijl met herstel, vergeving en verzoening alleen we gelukkig zouden kunnen worden.

Kun jij geloven in herstel van relaties na een pestsituatie?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
21 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief