Hoe kan ik in de kern van mijn leven vreugde voelen?

"Het leven is geen lolletje, er is een hoop verdriet, maar zo zwaar als wij het maken, is het leven meestal niet" dichtte Toon Hermans ooit. Man, het valt af en toe niet mee om vrolijk te blijven. En alle negativiteit: ik kan eronder gebukt gaan. Maar wat doe je ermee?

In een mooi gesprek legt Lenette van Dongen de vinger op de zere plek: “Lijden is een teken dat je iets moet veranderen, omdat je niet synchroon loopt met wie je werkelijk bent. De kern van ons is toch dat je een vreugdevol wezen bent.”

 

 

Ja, ja, dat voel ik toch ook wel ergens. Of ik wil het geloven: dat ik in de kern een vreugdevol wezen ben. Wat mij vreugde geeft, geeft me het gevoel dat ik leef. Dan voel ik me lichter. Dan gaat het soepeler. Dan voel ik weer hoop.

Niet leuk

Maar ja. Soms is het echt gewoon niet leuk. Balen, of erger: lijden. En ik ben een positief ingesteld mens, maar toch: soms is het gewoon op. Als ik steeds tegen hetzelfde wantrouwen aanloop, aanloop tegen een situatie die niet is en zal worden zoals ik wil, of enorm veel negatieve energie verlies aan mensen en situaties.

Oplossing zit in mij

Steeds meer ontdek ik dat de weg hieruit in mij zit. Ergens in mij loopt er iets dus niet synchroon met wie ik werkelijk ben. En dat voel ik al als iets mij meer energie kost dan zou moeten. Een mail die bij mij totaal verkeerd schiet. Een situatie waar ik me heel ongelukkig over voel. Dan is er meer aan de hand dan alleen die mail, of die situatie.

Veranderen

En dan moet ik iets veranderen. Soms moet de knop gewoon om in mijn hoofd. Wat je voelt gaat niet over die mail of die situatie, Otto. Oude pijn. Maar soms moet ik er even doorheen. Niet erg. Want ik ga er niet dood aan. Dood en lijden hebben niet het laatste woord. Inderdaad, Lenette. Daar hou ik me aan vast.

Vreugde

En als ik het in me voel veranderen, zodat ik er niet meer zo zwaar aan til, dan voel ik die vreugde weer. Want daar gaat het leven toch om: vreugde?!

 

Hoe vind jij de vreugde terug als je die even kwijt bent?

3 comments on “Hoe kan ik in de kern van mijn leven vreugde voelen?
  1. Avatar mar schreef:

    even de tranen laten lopen en dan hup de schouders eronder en uitwaaien..

  2. Avatar Kris schreef:

    Good point. I hadn’t thhogut about it quite that way. 🙂

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
22 maart 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief