Hoe kom je weer in balans na wisseling wintertijd in zomertijd?

Volgens onderzoek schijnt het voor ons bioritme niet zo handig te zijn dat we de klok twee keer per jaar verzetten. Vooral van wintertijd naar zomertijd, kan de eerste weken of zelfs maanden zorgen voor een lamlendig gevoel. Met de volgende tips kom je weer in balans.

1. Slaap genoeg

Een open deur? We schijnen met z’n allen echt veel te weinig te slapen. Dertig procent van de Nederlanders slaapt zes uur of minder en dat terwijl zes uur slaap wordt gezien als een ondergrens. Van slaaptekort hollen je (werk)prestaties achteruit en je kunt er zelfs depressief van raken. Zorg ervoor dat een uur voordat je wilt gaan slapen je schermpjes uitgaan. En dit is makkelijker door je mobiel op een heel andere plek te leggen dan naast je bed, bijvoorbeeld ergens waar je hem niet kunt zien en hem ook niet hoort trillen. Laat de cafeïne ’s avonds staan.

2. Let op je eetpatroon

Je gaat je echt fitter en energieker voelen als je gezonder eet. Dus minder snelle koolhydraten die je in snacks en witbrood vindt. En vergeet niet om genoeg water of thee te drinken. Bij een wattenhoofd helpt het om geregeld een glas water te nemen. Wist je dat je van te laat naar bed gaan meer gaat snaaien?

3. Zorg dat je mensen blijft zien

Maar ik ben zo moe-hoe. En toch kan het echt helpen om je even omringd te voelen door anderen. Al is het even een bak koffie samen halen of een wandeling te maken. Door andere mensen te ontmoeten heb je minder kans dat je in een piekermodus blijft hangen.

4. Zorg dat je naar buiten gaat

Al heb je zo’n dag dat je het liefst onder de dekens kruipt, zorg er toch voor dat je er even uit bent. Van een wandeling kun je enorm opknappen, vitamine d van de zon (of extra tabletjes) geeft energie en door je omgeving krijg je weer nieuwe input binnen. De natuur maakt rustig en ontspannen, blijkt uit onderzoek.

5. Wat wil je echt?

Ben je altijd blij als die afspraak met die kennis door de ander wordt afgezegd? Misschien is dit een teken dat je er al heel lang geen bal aan vindt. Ontdek waardoor dit kan komen. Als blijkt dat je er al jaren tegenop ziet, kan het enorm helpen om naar je gevoel te luisteren, knopen door te hakken en het niet altijd van die ander te laten afhangen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief