Hoe kun je productief zijn zonder jezelf en de ander voorbij te hollen?

Productiviteit. Het heeft een beetje een industriële klank. Je ziet als het ware de lopende band in de fabriek al voor je. Of het lijstje met targets dat gehaald moet worden. Tegelijkertijd is het ook een heel menselijk verlangen. We zijn door onze Schepper gemaakt als ‘makers’, zo verkondigt zelfs een van de grote Doe-Het-Zelf zaken in haar reclameboodschap. Dat maken zit in ons DNA.

Hoe heerlijk is het om aan het eind van de dag te kunnen zeggen: ‘Zo, dat heb ik toch mooi voor elkaar gebokst.’ Bovendien kun je vaak veel meer van niet-productieve tijd (lees: lummeltijd of ontspanning) genieten als je je eerst ergens voor hebt ingezet. Denk maar aan hoe zalig die warme douche voelt nadat je flink hebt gesport.

Productiviteit kan je ook opjagen

Tegelijkertijd kan die drang tot productiviteit ons behoorlijk opjagen. Want wanneer heb je genoeg gedaan en wanneer gun je jezelf rust? En hoe verdeel je die productiviteit tussen de verschillende rollen die je hebt: als werknemer, als partner, ouder, vriend?

Dat laatste heb ik door schade en schande moeten leren. Lange tijd werkte ik op kantoor in de stad. Dat betekende: vroeg uit bed om voor de files uit op mijn werk te zijn. Daarna flink doorpezen om rond twee uur weer richting huis te gaan om mijn kinderen van school te halen. Het waren heel productieve uren op kantoor, zeker! Maar doordat ik zoveel gestopt had in mijn werkdag, was ik ’s middags een uitgeputte moeder die niet veel aandacht meer voor haar kinderen had.

Het roer om

Het roer ging om en sinds ik eigen baas ben, verdeel ik mijn productiviteit over de dag op een manier die veel beter bij me past. En die de mensen om me heen meer recht doet. Want ik wil niet alleen productief zijn als werkend persoon, ik wil dat ook zijn voor mijn gezin. En hoewel ik van mijn werk hou, probeer ik me ervan bewust te zijn dat het eind van mijn werkdag niet betekent: het eind van mijn dag. Er is nog een deel van de dag die ik doorbreng met mensen die ik liefheb. Dus gaat de computer op tijd uit en verleg ik mijn blik naar het gezin.

Je kunt niet altijd productief zijn

En vergeet dan overigens niet om tussen al die productieve rollen wat lummeltijd op te nemen. Als je zo je productiviteit over de dag verdeelt, kijk je over het algemeen met een groot gevoel van tevredenheid terug op je dag. Dat is tenminste mijn ervaring. Ja, en dat kan consequenties  hebben. Voor je loonstrookje bijvoorbeeld, omdat je vanuit strikt economisch oogpunt misschien wat minder productief bent.

Maar zeg nou zelf: is het niet heel eenzijdig om alleen maar met zo’n blik naar productiviteit te kijken?

Hoe beoordeel jij je eigen productiviteit? En hoe verdeel jij die over je verschillende rollen?

PS: Minder werken en toch productiever zijn?Volgens steeds meer mensen is dat heel goed mogelijk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief