Gniffelen en rode oortjes: hoe relaxed met je kinderen praten over seks?

Het is de week van de lentekriebels. Veel basisscholen besteden aandacht aan seksuele opvoeding. Hoe kun je dit gesprek over seks thuis voeren? We geven een paar tips.

Pakweg twintig, dertig jaar terug kreeg je vaak heimelijk een boekje toegeschoven wanneer je de puberleeftijd bereikte en moest je het daarna zelf maar uitzoeken. Gelukkig zijn de tijden veranderd.

Toch kan het best lastig zijn om op een ontspannen manier met kinderen in gesprek te gaan over seks. Gelukkig zijn er goede boeken die kunnen helpen. En dan niet om in het geheim toe te schuiven, maar om samen met je kind te lezen. We bespreken er een paar:

Voor jonge kinderen (4-7):

Saar en Jop, Arjet Borger, Ark media, € 13.95

Saar en Jop is een prentenboek dat ouders en opvoeders helpt om met kleuters in gesprek te gaan over hoe een baby ontstaat en groeit in de buik. Dit prentenboek sluit aan bij de belevingswereld van kinderen in de leeftijd van 4-7 jaar. Het gaat in op de verschillen tussen mannen en vrouwen en op de vraag hoe nieuw leven ontstaat. Een praktisch boek dat helpt op een tedere manier het gesprek over seksualiteit aan te gaan.

Lentekriebels voor wat oudere kinderen (9-12):

Alleen voor meisjes, Judith Janssen, Boekencentrum, € 14,99

Dit is het dagboek van Hannah (10). Hannah is bezig puber te worden en dat is heel spannend! Wat staat je allemaal te wachten? Wat gaat er gebeuren met je lichaam als je tiener wordt? Hoe verandert je leven, je relatie met je ouders en hoe voel je je dan? Waarom is die puberteit eigenlijk nodig en wat heeft de Here God hiermee te maken? Naast Hannahs dagboek krijg je uitleg over de dingen die haar bezighouden en die ook voor jou belangrijk zijn.

Alleen voor jongens, Judith Janssen, Boekencentrum, € 14,99
Joost is 11 jaar en er gebeurt van alles in zijn leven. Zijn vader gaat voor een half jaar naar Amerika, met zijn vrienden richt hij een club op om mysteries op te lossen en de kantine van zijn voetbalclub brandt af. Ondertussen verandert er ook van alles bij hem zelf: Joost wordt een puber! Over al die spannende dingen e-mailt hij met zijn vader. Naast de e-mailtjes krijg je uitleg over de dingen die Joost bezighouden en die ook voor jou belangrijk zijn.

Voor tieners (12-16) en volwassenen:

Geloven in seks, Tiemen Westerduin en Ilonka Terlouw, Boekencentrum, € 14,90
Geloven en seks, gaat dat samen? Ja. Dit boek laat zien dat we kunnen genieten van seks, juist omdat we ons geloof erbij betrekken. Wil je uit seks halen wat er in zit, dan moet je daarin bewuste keuzes maken: Zó wil ik het wel en zó wil ik het niet.
Dit boek is speciaal geschreven voor jongeren die willen weten hoe je met seksuele gevoelens omgaat. Juist als je nog niet getrouwd bent. Geloven in seks biedt praktische informatie en richtlijnen, gecombineerd met de nodige humor.

In gesprek over seks, Arjet Borger, Ark media, € 17.95

De schrijfster zegt over het boek: ‘In onze maatschappij, in reclames, videoclips, tijdschriften en sociale media komt seks op kinderen en jongeren af alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar wanneer we eerlijk en open met jongeren over seksualiteit praten, kunnen we hun leren wat het echt is. Pas dan geven we jongeren alle handvatten om zelf keuzes te maken en er op een gezonde manier mee om te gaan.’ Borger publiceerde onlangs Seks voor iedereen.

Seksuele opvoeding: hoe pak jij dat aan? Welke boeken spreken jou aan?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
22 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief