Hoe lang kijk je de kat uit de boom?

We hebben een nieuwe aanwinst: een prachtig, zwart poesje. Het is een enthousiast, speels, lief beestje.

Na een maand van aftasten en wennen zijn we er allemaal blij mee. En Buddy – dat is z’n naam – is blij met ons. En niet alleen met ons: ieder ander die bij ons over de vloer komt, kan hem op schoot verwachten. Op straat schuwt hij soortgenoten en ook kleine en grotere honden niet. Hij gedraagt zich als een allemansvriend. Zo leuk!

Afwachtend

Vanmorgen zeiden we nog tegen elkaar: hij is voor niets en niemand bang. Is dat niet vreemd? Hoe kan dat? Komt dat, omdat hij in zijn jonge leven nog geen nare ervaringen heeft opgedaan? Ja, dat zal de reden zijn van zijn frisse, vrije, open manieren. Zo werkt het blijkbaar.
Zo werkt het bij poezen. Zo werkt heb het bij mensen. Meestal tenminste. Ben je in je familie, in je vriendenkring, door je baas of je collega’s, gekwetst of teleurgesteld, dan heeft dat z’n uitwerking. Op je persoonlijkheid, op je houding, je wordt afwachtend, een ietsje pietsje wantrouwend. Je kijkt de kat uit de boom. Een ander kan meevallen, maar ook tegenvallen.

Vertrouwen

Dus vinden velen van ons het lastig om een nieuweling, een onbekende met een open mind tegemoet te treden. Da’s een heidens karwei. Nagenoeg onbegonnen werk. Hoe kan ik open over mijn leven, over mijzelf zijn als ik niet weet of de ander te vertrouwen is…
Hé, bedenk ik me ineens, is het voor ons niet net zo lastig om God open tegemoet te treden, om de Bijbel met openheid te lezen. God is ook een onbekende, een vreemde, die wij niet zomaar vertrouwen, geloven…

Open

Maar dan denk ik: kun je in verbondenheid en vriendschap met elkaar groeien, als je de deur van je hart op slot houdt? Kun je in geloof groeien, als je de deur van je hart op slot houdt?
Ergens las ik onderstaand lied (en van mij mag je ‘jij’ met een hoofdletter lezen):

Zo ben jij.
Als onze harten zijn verward, als onze ogen zijn verstard,
breek ons dan open, opdat wij zien een flits misschien,
van jou op wie wij hopen,van jou op wie wij hopen…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
3 oktober 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief