Nee zeggen betekent ja zeggen tegen jezelf

Nee, zeggen. Ja, makkelijker gezegd dat gedaan. We zeggen het vaak tegen een ander: ‘Je moet eens wat vaker nee zeggen.’ Maar voor jezelf is dat net zo lastig, toch? Maar waarom vinden we dat eigenlijk zo moeilijk? Dominee Otto Grevink: “Ik denk dat het zo moeilijk is, omdat we geen ja zeggen tegen onszelf. We cijferen ons de hele tijd weg en doen wat een ander van ons vraagt. En dat is altijd inleveren. En op een gegeven moment raakt dat op.”
Ja zeggen tegen jezelf betekent allereerst dat het goed is wat je doet en laat. Dat hangt niet van een ander af. Een ander bepaalt niet wanneer je genoeg gedaan hebt. Dat bepaal jezelf.  Het zit hem zelfs niet in dingen doen. De eerste leerlingen van Jezus leren van hem dat het er niet om gaat wat je doet, maar wie je bent. En zo ben je goed. Vraag ook niet teveel van jezelf en zeg ja tegen jezelf.

Iets goeds doen

Sommige mensen verwarren dat met alleen nog maar leuke dingen doen. Maar zo zit Gods goede wereld toch ook niet in elkaar? Juist als we de vrijheid hebben in onze tijd om te kiezen wat we doen, dan is dat toch juist de kans om iets goeds te doen? En dat is niet altijd leuk.

Het is goed wie je bent

We leren nee zeggen door ja te zeggen tegen onszelf. En als we ja zeggen tegen onszelf, omdat het goed is wie we zijn, dan kunnen we ook iets goeds doen voor de wereld. En daar wordt Gods wereld alleen maar mooier van.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
14 oktober 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief