Hoe leg je met een 3D-bril Hemelvaart uit aan kinderen?

Op zoek naar een knutsel om Hemelvaart mee uit te leggen, realiseer ik me hoe moeilijk en tegelijk mooi ik dit verhaal vind.

Hemelvaart geeft me ruimte. Ruimte om dingen niet te snappen. Jezus kondigde aan: Ik ga naar de Vader, want dan kan Ik altijd bij jullie zijn. Hij trok 40 dagen met de discipelen op en sprak over Gods koninkrijk. Helaas heeft geen enkele discipel dat even op film gezet voor ons. Maar toen ze op die speciale dag op de berg stonden, was de helft aan het twijfelen. Dat geeft me ruimte. Tien dagen later ontvingen ze kracht uit de hoge, met Pinksteren, en liepen ze over van enthousiasme. Zo gevuld dat 2000 jaar later nog steeds overal ter wereld een levende kerk zijn en ontstaan. Maar wat vertel ik mijn kinderen?

Hemelvaart-knutsel

De eerste knutsel die ik tegenkom haalt de bijbeltekst aan dat Jezus zegt: het is niet aan jullie om te weten wanneer ik terug kom. Dat weet alleen de Vader.

Als ik dan bedenk hoe onrustig een van mijn kinderen wordt, of ikzelf, als er een lege vakantiedag voor deur staat waarin nog niks is ‘bedacht’ wat we zouden kunnen doen. En dat we dan zeggen, we moeten nog kiezen… Of als we dan zeggen: we gaan naar een museum met een speeltuin in Arnhem. En dat ze dan zeggen: stom. Maar we weten dat ze het heel leuk gaan vinden. Dus we gaan.

Knetteren en knallen

Deze knutsel is een geloofsoefening! We moeten en mogen vertrouwen dat God iets moois in petto heeft met Zijn koninkrijk. En dat we het nog niet zelf kunnen zien. Het is een bijbels proefje uit het boek Knetteren en knallen van Hanna Holwerda, en Pinksteren staat natuurlijk ook in het boek.

Kaarsen-dover

Dit is Engelstalig uitleg-filmpje dat je zelf na kan doen. Nodig: een kaars, lucifers en een kaarsendover.  Als je een werkvorm zoekt, die je ook met een grote groep kan doen, kijk dan eens op Jop of Kliederkerk bij hemelvaart via deze link.

En als je zelf nog even door wil lezen wat Hemelvaart is, lees dan deze infoblog van dominee Otto Grevink.