MENUMENU

Hoe geef jij seksuele voorlichting? Net als juf Ank?

Het is een spannend moment in de opvoeding: het geven van seksuele voorlichting. In de aflevering van De Luizenmoeder van afgelopen zondag zien we de pogingen om daar invulling aan te geven in het lesprogramma op De Klimop.

Tekst gaat hieronder verder

Lentekriebels

Op een bijeenkomst sprak ik deze week leerkrachten van verschillende scholen. En ik vroeg hen hoe zij invulling hieraan gaven. De methode ‘Lentekriebels’ blijkt echt te bestaan (het was de titel van de aflevering)! En de meeste leerkrachten gebruiken die. Op de school waar ik schoolpastor ben maakt het onderdeel uit van de methode Natuur en Techniek, en wordt er geen apart lesprogramma aan gewijd. Dat is ook aan de ouders, is de gedachte.

In De Luizenmoeder ontwikkelt directeur Anton liever een eigen methode.

Tekst gaat hieronder verder

Wanneer en hoe geef je seksuele voorlichting?

Hoe geef jij seksuele voorlichting aan je kinderen? Op welke leeftijd begin je daarmee? En wat verwacht je van de school hierin?

Terminologie

Eén van de lastigste dingen voor ouders is volgens mij welke termen je gebruikt voor de geslachtsdelen. Daar zijn veel varianten op die verhullen of onthullen hoe je erover wilt praten.

Tekst gaat hieronder verder

Verschuiving in seksuele voorlichting

Toch deed de aflevering van De Luizenmoeder me ook wel ouderwets aan. Natuurlijk, het is een karikatuur en geen getrouwe weergave van de werkelijkheid. Maar zijn dit de echte dilemma’s die spelen bij seksuele voorlichting: wanneer begin je ermee en welke terminologie gebruik je?

Kinderen zijn volgens mij al vroeg veel wijzer dan we ze zelfs misschien willen hebben. Seksuele voorlichting verschuift van de techniek naar de omgang ermee. Wat ik bij pubers steeds meer tegenkom, is dat ze al van alles hebben gezien (en gedaan?) maar dat ze geen idee hebben hoe ze ermee om moeten gaan.

Er is een steeds grotere rol voor ouders weggelegd om met hun kinderen te praten over hoe je nu eigenlijk omgaat met die kennis die overal te vinden is. Seksuele voorlichting wordt veel minder een biologisch verhaal en veel meer een sociaal verhaal. Waarin je leert dat nee ook echt nee is, en waarin je leert welke plek seks binnen de liefde kan hebben. Het is een verschuiving van ‘wat is seks’ naar ‘hoe ga je met seks om?’

Internet

Daarin is ook belangrijk hoe je omgaat met seksuele gevoelens op internet. Hoe ga je om met vragen via internet of apps om dingen te doen of te laten zien van jezelf? Wat deel je via apps met vrienden of degene op wie je verliefd bent? Op het forum Ouders Online vind je veel artikelen daarover. Het forum Mijn Kind Online publiceerde het boek Verliefd op internet, en heeft ook meer informatie hierover. Wat heel vaak terugkomt is dat er gezegd wordt: blijf praten met je kind en kijk mee. Heb jij daar ervaring mee? Hoe gaat dat?

Meer tips?

Als seksualiteit echt gaat spelen in de veranderingen van het lichaam van je kinderen, dan is het boek Seks en zo een aanrader. Misschien heb jij ook tips? Wat gebruik jij? Of wat zoek je? Dan helpen we elkaar op weg.

 

Dominee Otto Grevink schreef over De Luizenmoeder:

Waarom ik van clowns hou en ze ook in de bijbel vindt
Waarover wil jij verder praten na De Luizenmoeder? Kies jouw favoriet!
Heb jij vertrouwen in de kanjertraining?
Hoeveel belang hecht jij aan de testresultaten van je kind?
Hoe geef jij seksuele voorlichting? Net als juf Ank?
Hoe jaloers kun jij zijn op wat iemand anders krijgt?
Wie gun jij iets uit het lief-en-leed potje van De Luizenmoeder?
Dit is waarom ik De Luizenmoeder een goede spiegel vind

 

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
22 februari 2018
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars