Hoe verder na een storm in je leven

De bloempotten staan weer recht, de tuinstoelen weer op de plek en klaar. De storm van twee weken terug ligt al ver weg in de herinnering. Maar op het dorp waar ik woon is dat anders. Nog bijna dagelijks praten we erover en iedere dag dat je in ons dorp rondloopt word je eraan herinnert: De Storm. In ons kleine Veluwse dorpje kwam een tornado over.

Ik hoor je denken, een tornado, nou nou, dat zal toch meevallen zeker. Maar nee, het was echt een tornado en hij nam een route van Nijmegen tot Zutphen en liet in ons dorp een spoor van vernieling achter. Nu, twee weken later, zijn er nog overal sporen te zien van deze oerkracht die over ons dorp raasde. Er vielen tientallen bomen om en echt geen kleine jongens. Op huizen en auto’s. Er raakten vele huizen dakpannen kwijt en nog steeds zie je overal daken waar oranje zeilen de missende pannen vervangen.

Je blijft het zien

Er steken her en der tientallen scheefgetrokken boomstronken uit het trottoir. Herinnerend aan De Storm. Na een grote storm als dit wordt er met man en macht gewerkt om op te ruimen, wegen en huizen weer begaanbaar te maken, maar je blijft het zien. Ook als straks de laatste stoepen recht gelegd worden, nieuwe bomen worden geplant; als je weet hoe het eruit zag, blijf je het zien.

Storm in je leven

In je leven kan het ook flink stormen, je kunt zware tijden doormaken. En als er echt heftige dingen gebeurd zijn, dan blijf je dat zien. Je kunt erdoor veranderen. Je gemis kan een frons worden of grijze haren. Je verdriet of boosheid kan je veranderen in een ander mens, op welke manier dan ook.

Puinruimen

Als de storm voorbij is kunnen we puinruimen, redden wat er te redden valt en vervangen wat onherstelbaar is. Samen de handen uit de mouwen. Nieuwe bomen kunnen worden gepland. De gevallen bomen leggen we op het speelveld, als klimtoestel en gedenkteken.

Vraag hulp

Als je stormen meemaakt in je leven, vraag anderen om te helpen puinruimen, als is het maar voor je bidden op de achtergrond. En als je ziet dat een ander het zwaar heeft, neem die spreekwoordelijke bezem mee. Richt gedenktekens op voor wat je hebt beleefd. Zoals de grote mannen en vrouwen in de Bijbel deden. Nee, het wordt niet zomaar weer hetzelfde, maar het kan wel opnieuw goed worden.

5 comments on “Hoe verder na een storm in je leven
  1. Avatar Karin schreef:

    mooi geschreven

  2. Avatar Jelle schreef:

    mooi Geesje

  3. Avatar Jan Hielema schreef:

    pfft. Zit midden in de storm…..

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
17 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief