Hoe vier jij Koningsdag?

Sta je vandaag op de Vrijmarkt? Zit je aan de buis gekluisterd om onze Koninklijke familie te zien of reis je misschien wel af naar Groningen om te proberen ‘live’ een glimp van ze op te vangen? Eet je een oranje-tompouce en nip je van de oranjebitter? Of is het gewoon een vrije dag en zie je wel wat je doet, of misschien moet je wel gewoon aan het werk of gebruik je de extra vrije dag om nu eindelijk die klus thuis eens af te maken (schuur opruimen, tuin door, terras reinigen…….noem maar op).

Vroeger

Ik kan het me nog goed herinneren, een Koninginnedag ergens in de jaren 80, denk ik. We hadden net zoals elk jaar met de muziekvereniging waar ik lid van was, het Wilhelmus gespeeld bij de basisschool (toen nog lagere school?) en stonden nog wat na te praten. De één had nog leukere plannen voor die dag dan de ander. Vrijmarkt hier, speeltuin daar, spelletjes doen etc. Gemotiveerd om ook iets leuks te gaan doen op deze stralende vrije dag, fietste ik naar huis.

Daar zag ik eerst de tuinslang liggen en verder allemaal spullen die normaal gesproken in de schuur stonden. Mijn moeder had bedacht dat het een hele mooie dag was om de schuur eens even grondig op te ruimen en schoon te maken. “Eeh….”,  probeerde ik nog, “…gaan we nog iets leuks doen vandaag?”

Als kind, tiener toen, denk ik, begreep ik niet dat dat haar invulling was van toen nog Koninginnedag. Nu kan ik het wel begrijpen. Mijn ouders hadden een eigen winkel in een dorp en waren daar altijd druk mee. Mijn moeder hield van werken en van schoonmaken en op zo’n dag dat de winkel verplicht dicht was (ja, toen nog wel!), greep zij haar kans om zulke klussen eens even flink aan te pakken. Daar leefde ze dan ook helemaal van op.

Nu

Toen heb ik me voorgenomen om later, en dat is nu dan denk ik, altijd iets leuks te doen met Koninginne-, inmiddels Koningsdag. Maar ja, wat is leuk? Het leidt wat tot discussie in huize Samplonius. We hebben heel even overwogen om naar Groningen te gaan, voor ons dichtbij en misschien wel dé kans om onze Koninklijke familie eens te zien. Maar onze Koningsgezindheid is niet zo groot dat we daarvoor alle drukte willen trotseren. Dus wordt het waarschijnlijk gewoon de gezellige vrijmarkt met wat activiteiten in ons stadje.

Wat de één leuk vindt om te doen, vindt de ander juist helemaal niet leuk. In een gezin leidt dat dus soms al tot discussie en compromissen sluiten. Laat staan in overleg met anderen. Waar de één op Koningsdag niet genoeg kan krijgen van koekhappen en leuke spelletjes, gruwelt de ander er van. We ervaren het allemaal op onze eigen manier en geven op onze eigen manier invulling.

Die andere Koning

Als je het over de Koning hebt, is de vergelijking met onze Bijbelse Koning, Jezus, snel gemaakt. Ook die wordt op verschillende manieren onthaald. De één spreidt mantels uit op de weg en zwaait met palmtakken, de ander (of misschien wel dezelfde?) roept later: “Kruisig hem”.

En ook al ben je Koningsgezind, geloof je in Jezus, dan nog kun je Hem op verschillende manieren eren. De één doet dat met de handen omhoog en luid prijzend, de ander zoekt hem in stilte, desnoods op een afgelegen plek. Wat mij betreft moeten we dat vooral zo houden. Zoek welke manier het beste bij jou past en accepteer de manier van de ander.

Toch nog leuk!

Koninginnedag vieren met mijn ouders is later nog helemaal goed gekomen. Waarschijnlijk heeft mijn teleurgestelde gezicht die ene keer indruk gemaakt en hebben we de jaren daarna alleen maar ‘leuke dingen’ gedaan.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
27 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief