Hoe waardevol kan ongedierte zijn?

Zie ik dat nu goed? Ja, daar loopt een muisje, af en aan naar de voerbak van mijn konijn. Ik zit pal naast het konijnenhok. En in mijn ooghoek schiet het muisje steeds voorbij. Tot hij me doorheeft en wegsnelt. Maar, wacht even, hij ging toch langs die kant weg? En nu zie ik weer... Dan is dat nummer twee. En waar er twee zijn, daar is gauw een hele familie in hun midden...

Lief

Er zit niets anders op dan iets te verzinnen om ze te vangen. Maar… ze zien er zo lief uit. Ach, kijk nou toch! Hij zit zich te wassen, zich van geen kwaad bewust… Ja, ik vind dat mooi om te zien. Net als bij mijn konijn, en bij mijn hamster. Maar die muizen zal ik toch moeten vangen. Wie weet wat ze in de berging allemaal kapot knagen?

Verkeerde plek

Hoe lief de muisjes ook zijn, ze zijn op de verkeerde plek. Net als onkruid. Mijn opa leerde me dat onkruid eigenlijk alleen maar planten zijn die op de voor ons verkeerde plek staan. En zo is dat met ‘ongedierte’ ook. Vorige zomer had ik een wespennest. Eén stak me terwijl hij vastzat in mijn haren. Dat deed zeer! Ongedierte! En mijn ouders hadden deze zomer ratten in huis. Ongedierte! Maar zo’n lief muisje. Ja, op de verkeerde plek, dus ongedierte. Voor ons.

Oplossing

Maar niet voor God, denk ik dan. Alle dieren zijn gemaakt door God, hoe gevaarlijk of irritant ze ook zijn (muggen!!). Dus wat te doen? Ik heb een val gekocht waar ze in opgesloten raken. Met ventilatie en kijkvenster. Gisteren heb ik er vier weer uitgezet, in het bos. De kleintjes. Papa en mama weten wel beter…

Hoe denk jij hierover?

Welke dingen die andere mensen liever kwijt zijn dan rijk, vind jij wel waardevol? Hoe ga jij om met onkruid, afval, ongedierte? Ben benieuwd!

2 comments on “Hoe waardevol kan ongedierte zijn?
  1. Avatar Mar schreef:

    In mijn tuin zijn planten gekomen die ik er niet had gezet, maar…de bijtjes zijn er dol op..dus ze staan er nog..de tuin is wel wat verwilderd maar de insecten sprinkhanen ed tieren er welig. Afval sorteer ik, zelfs op vakantie en nam het plastic mee naar huis wat ik vergeten was mee te nemen naar de winkel waar het ingeleverd kon worden. En ongedierte.. Mijn man ving vorige week de vliegen in vakantiehuis en liet ze buiten weer vrij..soms raap ik slakjes op als ik wandel en ze lopen gevaar. Een zieke kat brachten we naar een aids opvang omdat we niet voor hem konden zorgen ivm eigen huisdier…geen gif in de tuin..proberen de omstandigheden ongunstig te laten zijn voor ongewenste gasten..maar er zijn wel slakken die wat opeten maar de hostas heb ik niet meer..te lekker voor ze. Ik zeg niet dat er nooit een mug doodgeslagen wordt maar liever verjagen met citronella. Misschien heeft iemand nog tips??

  2. Avatar Irma schreef:

    Mooie blog, Otto en idd heel herkenbaar. Onlangs verbaasde ik me over een ongelooflijk grote slak. Ik vind ze griezelig, maar toch bijzonder. Even later trapte ik zomaar boven op hem. Ik heb nog een raar gevoel in mijn maag.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
31 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief