Hoog vliegen – Child of Lov

Mooie muziek op vrijdag: vandaag schrijft dominee Kaj van der Plas over het nummer Fly van Martijn Teerlinck/The Child Of Lov.

“Dit was een jonge kerel, die zijn hele leven leefde in de schaduw van de dood.” Dat zei de manager van artiest The Child Of Lov, toen die eind 2013 op zijn 26e overleed. De artiest had van jongs af aan een hartaandoening gehad. Ik had nog nooit van hem gehoord. Maar het bleek een Nederlander te zijn, Martijn Teerlinck. Hij won als dichter in 2010 Poetry Slam en bracht opeens een album uit in 2013. Ik had nog nooit van hem gehoord en hij was dood.

Ik had hem niet gekend noch onthouden denk ik (zo gaat dat immers: onbekende doden blijven achter als stenen langs je levensweg), als niet Hugo Borst tijdens een aflevering van DWDD zijn naam genoemd had. En er vervolgens een nummer van hem werd gespeeld. Ik ben het niet meer vergeten. Want de verbinding tussen het gegeven dat dit een jonge kerel was, “die zijn hele leven leefde in de schaduw van de dood,” en de tekst van het nummer zelf dreunde diep door.

Leven in de schaduw van de dood. Zou de manager aan Psalm 23 gedacht hebben? ‘Al ga ik door een dal van diepe duisternis’? Vast niet. Maar hij zei het toch zo.

En in het lied van Martijn Teerlinck/The Child Of Lov wordt ook beeldtaal gebruikt die rechtstreeks aan de Bijbel ontleend lijkt te zijn. Het lijkt wel een gospel. Taal die ook gaat over afdalen: een dal. En over de dood.

Tussen de regels dan. Want als het over de Jordaan gaat, gaat het toch over dopen? Kopje ondergaan en in een nieuw bestaan weer boven komen? En bij het Hebrongebergte denk ik aan opklimmen richting de hemel. Gods gezicht zoeken. Hemel bestormen.

Of zit dit alles er niet in, en ligt het aan wat ik van de maker weet? Dat hij doodziek was toen het nummer uitkwam. Komt het daardoor dat ik dit als een eigentijdse, doordringende Gospel hoor. Als een lied over dood en (hoop op) leven?

‘I’m gonna go down, I’m gonna go down
I’m gonna rise up, I’m gonna rise up.’

Wat denk jij? Vlieg ik te hoog?

Dominee Kaj van der Plas
ds.vanderplas@gmail.com

One comment on “Hoog vliegen – Child of Lov
  1. Avatar Kaj schreef:

    Trey Reames, manager van The Child of Lov, stuurde me een mail waarin hij bevestigde dat de artiest een religieus mens was.
    Zo zie je maar: religie gaat over hoogte- en dieptepunten. Over het leven zelf. En hoe je daarin doorgaat.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
6 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief