‘Hou van je ouders’, zongen weeskinderen in koor

Mijn dochter van ruim twee maanden heeft al sterke benen. ‘Je zet je al goed af tegen je vader’, zeg ik haar dan met een glimlach. Zo afhankelijk als ze nu nog is, zal ze straks onafhankelijk willen zijn en op wat voor manier dan ook zich echt gaan afzetten tegen me. Dat hoeft niet altijd op een vervelende manier. Ze zal een zelfstandig mens moeten worden, en daar horen eigen keuzen bij. Ook al zal ik het daar niet altijd mee eens zijn, terecht of onterecht.

Geen ouders

Maar wat een zegen dat we hier überhaupt over zullen kunnen strijden, of een goed gesprek over kunnen hebben. Er zijn zoveel kinderen die geen ouders hebben. Ik ontmoette een aantal kinderen zonder ouders deze week. Ze kwamen uit Oeganda en zongen in een kinderkoor dat op tournee is in Noord-Europa. De kinderen zijn helemaal of gedeeltelijk wees geworden door oorlog, HIV en armoede. De kerk van Watoto trekt zich hun lot aan en biedt hen een nieuw thuis, waar weduwen en anderen voor hen zorgen. Het kinderkoor promoot dat project van inmiddels drie dorpen.

Gift van God

Het kinderkoor uit Watoto trad op bij mij op school. Eerst voor de kinderen, en ’s avonds voor iedereen die naar hen wilde komen luisteren. Voor de kinderen van school hadden ze een simpele kleine boodschap: Leraren en ouders zijn een gift van God. Hou van ze en luister naar ze. Dat luisteren was wel een dingetje voor onze mondige kinderen, maar de reden kwam ook binnen: deze kinderen weten wat het is om geen ouders te hebben en geen toekomst te hebben. En zij kregen ouders/verzorgers en leraren. Die hebben ze als een gift van God leren ervaren.

‘Heb respect voor je ouders’

Natuurlijk zie ik ook zoveel situaties waarin ouders en leraren zich niet als gift van God gedragen. En dat is ook de moeite van velen met het vijfde gebod: ‘Heb respect voor je vader en je moeder. Dan zul je lang leven in het land dat ik je zal geven.’ (Exodus 20: 12). Je ouders hebben ook niet altijd gelijk. En leraren doen het zelfs met de beste bedoelingen ook niet altijd goed. Maar respect betekent niet dat hun daden onweersproken hoeven te blijven, dat je niet tegen ze in mag gaan. Respect betekent wel dat je ouders, en ook leraren, inderdaad ziet als een gift van God. Het is niet vanzelfsprekend dat ze er zijn. Kijk maar naar die weeskinderen. Zij zijn gered uit een leven waarin ze geen ouders en leraren hadden.

Respect verdienen

Ik zal het respect bij mijn dochter nooit afdwingen, en zeker niet met het argument dat ik een gift van God zou zijn. Respect moet je ook verdienen. Voor mij is zíj een gift van God. En die kinderen uit Oeganda ook. Dank jullie wel voor jullie kwetsbare en respectvolle boodschap, naar ouders, naar leraren en naar God.

Zie voor meer informatie: www.watotonederland.nl

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
29 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief