Donder en bliksem

Een lichtflits aan de hemel. Gerommel in de verte. We weten dat er een bui in aantocht is, maar niet wat ons werkelijk te wachten staat..

Het is altijd maar de vraag of wat je via internet boekt in het echt net zo mooi is. Wij werden blij verrast toen we arriveerden op onze camping in Italië. Het huisje, ‘Vista lago’, bleek inderdaad vol zicht op het Gardameer te bieden.

‘Gezellig!’ roep ik nog

Na een aantal zonovergoten dagen zitten we ‘s avonds te kaarten en te keuvelen. De meiden liggen al urenlang te slapen. Opeens zien we een heldere lichtflits, gevolgd door wat gerommel in de verte. ‘Onweer, er komt vast een buitje aan’, verzucht ik. Bij die ene flits blijft het niet. Als een slecht functionerende tl-balk flikkert er lange tijd bliksem aan de hemel alvorens de hemelse douche open gaat. ‘Gezellig!’, roep ik nog.

Kleine spatjes worden enorme spetters. Wat eerst gezellig ratelde op het dak knalt er niet veel later keihard bovenop. De wind sluit zich aan in het spel der natuur. De wind buldert. De gordijnen zijn dicht, maar het lichtspel van buiten kan ons niet ontgaan.

Huilen

Onze eerste zorg: de meiden! Maar baby Noortje en peuter Nienke slapen rustig door. ‘Straks zakt de grond onder ons vandaan en worden we morgen op het nieuws genoemd als de mensen van dat volledig verwoeste vakantiehuis! Staat dit huis wel veilig?’, vraag ik in inmiddels lichtelijke paniek. ‘Deze camping staat hier al 25 jaar, het spookt wel vaker aan het Gardameer’, zegt Martijn en valt in slaap.

Daar lig ik dan. Piekerend over een wijze om dit te overleven. Ik probeer me vast te houden aan het ‘Stormen als deze komen hier vaker voor’ maar blijf angstig. Het huilen staat me nader dan het lachen. En dan besluit ik mijn handen te vouwen. En de zinnen te herhalen die dominee Sjaak Visser van de Noorderkerk in Zaandam me stuurde toen ik vlak voor mijn bevalling drie weken plat moest liggen in het ziekenhuis:

Heer, geef me de kalmte om te aanvaarden wat ik niet veranderen kan;
moed om te veranderen wat ik kan veranderen;
wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.

Ik herhaal deze woorden en opeens voel ik het heel sterk: ‘Het komt goed’.

De volgende ochtend praat iedereen over de storm die over de camping was getrokken. ‘Ik werk hier al 25 jaar, maar dit heb ik echt nog nooit mee gemaakt’, aldus een receptioniste.

Foto: Mike Lewinsky

2 comments on “Donder en bliksem
  1. Avatar Marijke schreef:

    Ja, mooie tekst is dat he?! Ik heb hem met een electronisch geeltje op m’n bureaublad staan. En mooi dat het je hielp!

  2. Avatar Conny schreef:

    Deze woorden stuurde een vriendin me ooit toen mijn reuma erg opspeelde. Het werkte, het werd een soort mantra. Bijzonder.
    Mooie herinnering, Neeltje!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
24 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief