Wat maakt jouw huisdier bijzonder?

Op zondag 5 oktober organiseert MijnKerk.nl een bijzondere dierendagviering in Schaarsbergen. Daarom zijn we op zoek naar verhalen van dierenvrienden, zoals dit verhaal van Tietsje. Gek waren ze op elkaar, haar tante Nel en haar hond Doeska.

Verwennerij

Zeven jaar geleden ging tante Nel in een appartement voor ouderen wonen, waar ze, als dat zo uit kwam , wat meer zorg kon krijgen. Ik bracht Doeska wel eens een middagje naar Nelletje, zoals ik mijn tante altijd noemde, als ik weg moest. Die leerde de hond van alles: over de tafel lopen, kopjes leeg lebberen en vooral bedelen. Ze mocht ook op schoot en op bed. En gek genoeg wist ze heel gauw dat dát alleen bij tante Nel mocht en thuis niet.

Gezelligheid

Tante Nel ging achteruit, maar de band tussen die twee bleef. Als we binnenkwamen sprong Doeska altijd direct bij Nelletje op schoot, vervolgens op de tafel en dronk alle kopjes en glaasjes die er stonden leeg. Vervolgens ‘vroeg ze’ om een beschuitje. En altijd was de reactie van Nelletje: “Wat is het toch een lieverd, een skieter ben je, echt waar.” Doeska ging dan op de stoel naast die van tante Nel zitten, zodat ze dichtbij elkaar zaten en Nelletje de hond kon aanraken. Ik had niks in te brengen. Maar Nelletje werd moe. En twee weken geleden moest ze het bed houden. Ze was een paar maal gevallen en kon niet meer uit de voeten. Het bed werd haar leefgebied. Ze vond het heerlijk met de hond erbij. Toen ik op vrijdag kwam zei ze nog, toen Doeska zich lekker tegen haar aan had genesteld: “Het is toch zo heerlijk”.

Trouwe waker

Ik vertelde dat ik zondagmiddag weer zou komen. Ik moest de zondagochtend nogal ver van huis werken, dus moest ik logeren. En omdat ik zoals gebruikelijk op zondagmorgen als ik werk, mijn mobiel niet had meegenomen, hoorde ik pas om half twaalf dat het slecht ging met tante Nel. Ik ben er gelijk naar toe gegaan. En wat schetste mijn verbazing: Doeska die altijd direct op Nelletjes schoot sprong, ging tegen de zijkant van het bed staan en likte haar hand. Daarna ging ze onder het bed liggen en daar bleef ze de hele tijd. Ik heb een paar nachten en dagen gewaakt en de hele tijd lag Doeska onder het bed. Als er iemand van de zorg binnenkwam, kwam het koppie van de hond even vanonder het bed. Als er ook maar één kreuntje uit het bed kwam, stond Doeska op. Ze waakte samen met mij en likte af en toe de hand van Nelletje. Tante Nel is vorige week in alle rust en vrede overleden. Omgeven door haar geliefden, waaronder Doeska.

Zondag 5 oktober MijnKerk.nl Dierendagviering in Schaarsbergen

2 reacties op “Wat maakt jouw huisdier bijzonder?
  1. m. schreef:

prachtig, de band tussen mens en dier kan heel bijzonder zijn

2. yvon schreef:

Wat een ontroerend verhaal. Weer een bewijs dat dieren mensen zoveel vriendschap en liefde te geven hebben.