Humberto Tan weg bij RTL Late Night is klap voor diversiteit op TV

Vanmorgen werd ik wakker met het bericht van het vertrek van Humberto Tan bij RTL Late Night en de overstap van Twan Huys van de NTR (College Tour, Nieuwsuur) naar dat programma. Ik vind dat een groot verlies.

Tekst gaat hieronder verder

Er zal vandaag veel gezegd worden over tegenvallende kijkcijfers en of het dan terecht is dat een presentator ontslagen wordt. Dat weet ik niet. Net zo min als ik weet of de prestaties van Feyenoord beter zouden worden met een nieuwe trainer.

Geen witte vrouwonvriendelijke man

Ik vind het wel jammer. En wel hierom: Humberto Tan begon met RTL Late Night in een tijd dat het late tijdstip al vele jaren gedomineerd werd door blanke mannen: Eerst Barend en Van Dorp, toen Pauw en Witteman, afgewisseld met meer of minder succes door Knevel en Van den Brink. In de tijd dat Humberto begon domineerden met name Pauw en Witteman. Op hen was de voornaamste kritiek dat hun gasten voornamelijk blanke mannen waren, en dat Jeroen Pauw zijn vrouwelijke gasten niet zo vriendelijk behandelde. Die lijn zette Pauw in eerste instantie voort toen hij in zijn eentje verder ging.

Humberto Tan bracht soul in late night

Tan doorbrak die hegemonie. Met gasten van op allerlei manieren diverse pluimage. Uit allerlei groepen in de samenleving kwamen mensen naar zijn programma. Sport, literatuur, politiek, wetenschap, muziek, dans en het kleine verhaal van gewone mensen kwamen allemaal aan bod. En zelf bracht hij daar een nieuwe combinatie van vrolijkheid en diepgang in. En soul. Hij bracht de soul in de late avond. Andere muziek, met danspasjes, een lichte swing in alles wat hij doet op de late avond. Dat was nieuw.

Goede verandering

Het landschap op de late avond is sindsdien veranderd. Door hem. En door Eva Jinek. Zij weet nog iets beter, lijkt het, nieuws en entertainment te combineren. Met het bravour van een jonge vrouw. Maar met minder soul.

Slechte verandering

Daarom vind ik het vertrek van Humberto Tan bij RTL Late Night een gemis. Zeker als in het nieuwe televisieseizoen de late avond weer gedomineerd wordt door blanke mannen: Jeroen Pauw (NPO1) en Twan Huys (RTL, nog even wennen). En dan zijn we weer terug bij af. Jammer dat die toegevoegde waarde van Humberto Tan niet meer gevoeld werd door RTL. Kijkcijfers zijn ook niet alles. Diversiteit wel.

Diversiteit op televisie

Ik geloof dat een televisie-werkelijkheid een afspiegeling moet zijn van de samenleving. En Humberto bracht die veelkleurige samenleving op televisie. Hij is een combi van Sonja Barend, Matthijs van Nieuwkerk en Mies Bouwman. Met zijn eigen geluid. En met soul. Met een ziel. Ik hoop van harte dat hij iets anders moois kan gaan maken.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
1 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief