MENUMENU

I am sailing…

Het leven kan raar lopen. Ik ben opgegroeid als landrot: geboren in Drenthe, getogen in Apeldoorn. Geen water te zien. Ik luisterde vaak naar Sailing van Rod Stewart. En vele jaren later ben ik dominee tijdens Sail Amsterdam.

Ik was pas 10 jaar toen ik voor het eerst van mijn leven de zee en het strand zag. Dat is nu niet meer voor te stellen.
Toen ik de overstap maakte van dominee in Monnickendam naar dominee bij Defensie, koos ik voor de Marine, misschien juist omdat het zo eng en vreemd was: “Zou ik het lange tijd op zee kunnen uithouden?”.
Ik herinner me nog het gevoel toen mijn eerste lange reis aanbrak. Heel veel onrust in de weken vooraf. Maar toen het schip wegvoer en de zwaaiende familieleden steeds kleinere stipjes werden, kwam er een rust over het schip. We waren op weg. Ik merkte dat ik in een soort van kloosterritme kwam. Je leeft dichtbij elkaar. Ieder doet zijn ding, maar als je iemand zoekt is die dichtbij. En als je op het dek of op de brugvleugel naar buiten keek, was er die eindeloze zee.

Melancholie
“I am sailing”, zingt Rod Stewart, nummer 650 in de Top2000. Het is heerlijk om weg te zeilen, te varen. En het is heerlijk om terug te varen. Ik miste de geur van het haar van mijn kinderen als ik ze naar bed bracht. Dat soort details worden heel sterk als je vaart.
Dus juist als je vaart, worden de mooie dingen heel erg uitvergroot.
Die weemoed, die melancholie, hoor ik in Sailing van Rod Stewart.

Tijdens Sail Amsterdam 2015 mag ik een interreligieuze Blessing of the Sails leiden, met een joodse en katholieke collega en een dominee van de koopvaardij. Het gevoel dat we figuurlijk als mensen in hetzelfde schuitje zitten, wil ik overbrengen. We kunnen verschillen in leeftijd, taal, cultuur, religie, maar we zijn vooral allemaal mens. Dobberend op de oceaan van het leven. En zoals op zee, waar geldt dat je iedereen redt, zelfs de vijand, zo hoop ik dat we ook samen zeilend door het leven kunnen.

Ik wens je een behouden vaart!
Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(foto: wikipedia commons)

4 reacties op “I am sailing…
 1. marina schreef:

  ongetwijfeld zijn mooiste liedje met heel veel gevoel gezongen, als ik zo nog eens luister kan het best een roep naar het Goddelijke zijn, Can you hear me? I am dying, forever crying…We are sailing home again… O lord to be near you to be free…

 2. Ate schreef:

  Mooi stukje Fred! Vaarwel en zet alle zeilen bij!

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
21 augustus 2015
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars