I am sailing…

Het leven kan raar lopen. Ik ben opgegroeid als landrot: geboren in Drenthe, getogen in Apeldoorn. Geen water te zien. Ik luisterde vaak naar Sailing van Rod Stewart. En vele jaren later ben ik dominee tijdens Sail Amsterdam.

Ik was pas 10 jaar toen ik voor het eerst van mijn leven de zee en het strand zag. Dat is nu niet meer voor te stellen.
Toen ik de overstap maakte van dominee in Monnickendam naar dominee bij Defensie, koos ik voor de Marine, misschien juist omdat het zo eng en vreemd was: “Zou ik het lange tijd op zee kunnen uithouden?”.
Ik herinner me nog het gevoel toen mijn eerste lange reis aanbrak. Heel veel onrust in de weken vooraf. Maar toen het schip wegvoer en de zwaaiende familieleden steeds kleinere stipjes werden, kwam er een rust over het schip. We waren op weg. Ik merkte dat ik in een soort van kloosterritme kwam. Je leeft dichtbij elkaar. Ieder doet zijn ding, maar als je iemand zoekt is die dichtbij. En als je op het dek of op de brugvleugel naar buiten keek, was er die eindeloze zee.

Melancholie
“I am sailing”, zingt Rod Stewart, nummer 650 in de Top2000. Het is heerlijk om weg te zeilen, te varen. En het is heerlijk om terug te varen. Ik miste de geur van het haar van mijn kinderen als ik ze naar bed bracht. Dat soort details worden heel sterk als je vaart.
Dus juist als je vaart, worden de mooie dingen heel erg uitvergroot.
Die weemoed, die melancholie, hoor ik in Sailing van Rod Stewart.

Tijdens Sail Amsterdam 2015 mag ik een interreligieuze Blessing of the Sails leiden, met een joodse en katholieke collega en een dominee van de koopvaardij. Het gevoel dat we figuurlijk als mensen in hetzelfde schuitje zitten, wil ik overbrengen. We kunnen verschillen in leeftijd, taal, cultuur, religie, maar we zijn vooral allemaal mens. Dobberend op de oceaan van het leven. En zoals op zee, waar geldt dat je iedereen redt, zelfs de vijand, zo hoop ik dat we ook samen zeilend door het leven kunnen.

Ik wens je een behouden vaart!
Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(foto: wikipedia commons)

4 comments on “I am sailing…
  1. Avatar marina schreef:

    ongetwijfeld zijn mooiste liedje met heel veel gevoel gezongen, als ik zo nog eens luister kan het best een roep naar het Goddelijke zijn, Can you hear me? I am dying, forever crying…We are sailing home again… O lord to be near you to be free…

  2. Avatar Ate schreef:

    Mooi stukje Fred! Vaarwel en zet alle zeilen bij!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief