MENUMENU

‘I Amsterdam’ symboliseert geen individualiteit, maar verbondenheid

GroenLinks in Amsterdam zet hoog in: de slogan ‘I Amsterdam’ is te individualistisch en moet weg. Het gaat hen ‘om de ziel van Amsterdam’. Normaal steun ik graag elke oproep tot meer solidariteit, maar hier haakte ik even af. Behalve dat uit marketingoogpunt het oerstom zou zijn om deze slogan overboord te gooien, is het nog maar de vraag of deze slogan werkelijk zoveel nadruk legt op het individu.

Zelfbewustzijn

De slogan ‘I Amsterdam’ is ontstaan in de tijd dat de iPhone, de iPod en iPad en de iWatch opkwam en daarom was het een briljante vondst. En dat gaat natuurlijk over jezelf, net zoals een keuze voor al die Apple producten ook over jezelf gaat en om jezelf. Ik ben in Amsterdam. Ik bèn Amsterdam. I Amsterdam. Welke stad zou niet zo’n slogan willen hebben. Het is een krachtige uitdrukking van zelfbewustzijn.

Collectief zelfbewustzijn

En toch is het ook meer dan bewustzijn van jezelf. Kijk maar naar die eerste terroristische aanslagen in West-Europa. Mensen riepen ‘Je suis Charlie’ – ik ben Charlie (Hebdo) – en al die varianten daarna. Dat was juist een uitdrukking van een collectief zelfbewustzijn, van samen zijn. Al die ikken waren samen wij: wij zijn Charlie. Zou dat bij ‘I Amsterdam’ niet ook zo werken? Al die mensen die voor het Rijksmuseum op de foto gaan bij de grote letters van ‘I Amsterdam’; hebben die niet een gezamenlijke ervaring dat Amsterdam hun stad is? Hoewel velen er niet diep bij na zullen denken, is het ook een moderne uitdrukking van: wij delen iets met elkaar.

Gods zelfbewustzijn

Ook bijbels vind ik ‘I Amsterdam’ iets gezamenlijks uitdrukken. Bij ‘Ik ben’ denk ik meteen aan de naam van God waarmee Hij zich bekend maakt aan de profeet Mozes: Ik ben die ik ben – Ik ben er voor jou.  Het is de God die aan het begin van de bijbel zegt: Laten wíj mensen maken. Heel wonderlijk dat God zo over zichzelf spreekt. God, Ik ben, is dus een wij, en altijd gericht op relaties met anderen, met ons. ‘Ik ben er voor jou’.

Verbondenheid

Juist een sterk zelfbewustzijn kan je de ogen openen naar anderen. Natuurlijk leven we in een sterk individualistische tijd, maar dat zit niet in een slogan, die wat mij betreft juist iets van verbondenheid laat zien. Ik ben Amsterdam; wij zijn Amsterdam. En nu over tot de orde van de dag.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
11 oktober 2018

[views]
Kaarsjes:
 •  

  Bobbie Athena

  Ik hoop dat jouw leven heel mooi en heel lang en heel gelukkig en heel goed mag zijn
 •  

  T.

  Een kaarsje voor T., die vandaag toetsen heeft waar ze zo vreselijk tegenop ziet maar die ook zo ontzettend belangrijk zijn voor wat ze heel graag wil! Dat ze geen last van faalangst zal hebben, maar de toetsen gewoon zal maken op basis wat ze kan en weet. Want dan haalt ze ze ongetwijfeld!
 •  

  Willie

  Ik wil een kaarsje branden voor Willie en Jan, die door een moeilijke tijd heen gaan en wel wat licht en de Lichtbron kunnen gebruiken.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars