MENUMENU

‘I Amsterdam’ symboliseert geen individualiteit, maar verbondenheid

GroenLinks in Amsterdam zet hoog in: de slogan ‘I Amsterdam’ is te individualistisch en moet weg. Het gaat hen ‘om de ziel van Amsterdam’. Normaal steun ik graag elke oproep tot meer solidariteit, maar hier haakte ik even af. Behalve dat uit marketingoogpunt het oerstom zou zijn om deze slogan overboord te gooien, is het nog maar de vraag of deze slogan werkelijk zoveel nadruk legt op het individu.

Zelfbewustzijn

De slogan ‘I Amsterdam’ is ontstaan in de tijd dat de iPhone, de iPod en iPad en de iWatch opkwam en daarom was het een briljante vondst. En dat gaat natuurlijk over jezelf, net zoals een keuze voor al die Apple producten ook over jezelf gaat en om jezelf. Ik ben in Amsterdam. Ik bèn Amsterdam. I Amsterdam. Welke stad zou niet zo’n slogan willen hebben. Het is een krachtige uitdrukking van zelfbewustzijn.

Collectief zelfbewustzijn

En toch is het ook meer dan bewustzijn van jezelf. Kijk maar naar die eerste terroristische aanslagen in West-Europa. Mensen riepen ‘Je suis Charlie’ – ik ben Charlie (Hebdo) – en al die varianten daarna. Dat was juist een uitdrukking van een collectief zelfbewustzijn, van samen zijn. Al die ikken waren samen wij: wij zijn Charlie. Zou dat bij ‘I Amsterdam’ niet ook zo werken? Al die mensen die voor het Rijksmuseum op de foto gaan bij de grote letters van ‘I Amsterdam’; hebben die niet een gezamenlijke ervaring dat Amsterdam hun stad is? Hoewel velen er niet diep bij na zullen denken, is het ook een moderne uitdrukking van: wij delen iets met elkaar.

Gods zelfbewustzijn

Ook bijbels vind ik ‘I Amsterdam’ iets gezamenlijks uitdrukken. Bij ‘Ik ben’ denk ik meteen aan de naam van God waarmee Hij zich bekend maakt aan de profeet Mozes: Ik ben die ik ben – Ik ben er voor jou.  Het is de God die aan het begin van de bijbel zegt: Laten wíj mensen maken. Heel wonderlijk dat God zo over zichzelf spreekt. God, Ik ben, is dus een wij, en altijd gericht op relaties met anderen, met ons. ‘Ik ben er voor jou’.

Verbondenheid

Juist een sterk zelfbewustzijn kan je de ogen openen naar anderen. Natuurlijk leven we in een sterk individualistische tijd, maar dat zit niet in een slogan, die wat mij betreft juist iets van verbondenheid laat zien. Ik ben Amsterdam; wij zijn Amsterdam. En nu over tot de orde van de dag.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
11 oktober 2018
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars